klik Nuffnang

Wednesday, November 2, 2011

Kisah abang-abang pula...



Assalammualaikum semua

Dah lama tak citer ttg hero2 mama berempat...asyik kisah makanan dan Syakirah. Entry hari ni khas buat hero2 mama yg dahpun mula bersekolah sejak 11 Sept yg lalu setelah bercuti panjang sejak kami sampai bulan Mei yg lalu. Sbbnya sesi persekolah di sini bermula bulan september dan bukan bulan Jan. Alhamdullilah skrg abg2 dah dpt menyesuaikan diri wpun kwn2 kelas mrk semuanya orang Arab....hanya beberapa orang sahaja kwn Msia mrk bersekolah sama.



hari pertama..bersiap-siap nak ke sekolah...Syakirahpun bersiap juga nak hantar abg ke sekolah.Kelas bermula 8 pagi dan tamat 3 ptg.Uniform sekolah tempat anak2 belajar t-shirt berkolar biru/hijau/pink dan seluar biru mcm seluar sek di Msia. Sekolah2 lain di sinipun uniform pelajar t-shirt berkolar samada lengan pjg/pendek dan seluar pjg gelap termasuk pelajar perempuanpun sama.....manakala kasut bebas warna apa.



Empat2 hero bersekolah di internasional school, yg sulong sek men MYP 2 (form 2) dan adiknya sekolah rendah PYP 8(djh 5),6(djh3) & 4(djh 1) di sekolah yg sama. Setiap darjah ada 2 kelas, iaitu aliran BI dan French.Ni hari pertama...hantar abg2 ke sekolah sambil kenal dgn cikgu mrk....Syakirahpun ikut sama.Skrg nipun setiap pagi Syakirah akan turun dpn apt nak bye-bye abgnya yg naik bas sekolah.



Hari kedua mrk dah naik bas sekolah yg dtg ambil pukul 7.10 pg dpn apt. Perjln kalau tak sibuk 20 min tp biasa kalau balik ptg 40 min-1 jam sbb jln sini mmg byk kenderaan...sampai rumah pukul 4 ptg.Bila belah pagi dan ptg mcm2 bas/van sekolah dg nama sekolah masing-masing yg lalu dpn apt untuk mengambil pelajar.



Abg Syamil dlm kelasnya



Syakim,Syafiq dan kwn mrk bersama guru b.Arab dlm kelas khas bahasa Arab utk pelajar bukan berbahasa Arab.



Syafiq dlm kelas



Hari pertama dah mula kelas. Oleh kerana bahasa pengantar sek bahasa Inggeris,dlm kelas wpun majoriti pelajar dan guru orang Arab, semua murid diminta bercakap dlm B.Inggeris kecuali dlm kelas bahasa Arab,jadi mudahlah sikit hero-hero mama nak sesuaikan diri dgn pembelajaran dan kawan2 di sekolah ini.



Syazrin dlm kelas,semua classmatenya org Arab.tak ramai pelajar dlm setiap kelas...tak sampai 20 org.



Syazrin bersama kwn2 kelas PE di hari pertama sekolah.waktu PE ada belah pagi dan ada ptg.



padang sekolah.ada 2 pdg....belah kiri dan kanan sek,itu yg anak2 suka sekolah ini sbb ada padang boleh main bola.kat sini susah nak dpt kws sek yg ada padang rumput hijau gini. bangunan kayu belakang tu surau utk kegunaan semua.



view dr tingkap kelas menghijau...kebun jagung dan sayur...sesuai dgn nama sekolah Greenland School.

13 comments:

  1. nice school! best ada kelas arab sekali.

    ReplyDelete
  2. waahh..cantik bilik darjah...pemandangan pun tenang..besnyaaa...:)

    ReplyDelete
  3. salam mamasya, bestnya anak2 u sekolah kat sana. sek nampak sgt kondusif. teringat masa anak2 akak bersekolah kat UK dulu2, satu kelas 20 org aje...pastu ada 2 guru....seronok kan

    ReplyDelete
  4. salam kak.. sikitnya pelajar dalam kelas tu bagus.. boleh dapat tumpuan lebih..:)

    ReplyDelete
  5. t.kasih kongsi pengalaman kalian di sana...beruntung anak2 mamasya..

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Ziela,

    aduh baru nk sampai sini...pelan2 kayuh...hehe...wah abg2 semua dh membesar nampaknya...

    Nk ngendeng satay ayam kat bawah tu mesti dh habis nie...gigit jari aja lah nampaknya...haha.

    ReplyDelete
  7. Seronoknya...dapat pengalaman berbeza...tak ramai dalam satu kelas ek...

    ReplyDelete
  8. cantik tempatnya...kondusif betul...sesuai utk budak2 belajar...

    ReplyDelete
  9. Salam Mamasya. Nampak ada kelainan suasana sekolah di sana di bandingkan di Msia. Harapnya the boys do well at school.

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum kak..
    alhamdullillah.. dah sekolah diorang sana kan.. kami kat malaysia dah nak cuti sekolah.. ehehe.. tunggu 19 nov ni abis dah.. cuti sampai january nanti baru buka sekolah..
    baca satu2 tadi,,, still tak dapat agak akak kat mana skrg ni.. mmmm french ke kak? abang tukar sana plak ye.. hmmmm hari tu dok brunei kan.. lepas tu balik mesia dok melaka kan.. lepas tu dah jumpa balik akak kat blog tengok2 kat lain plak... mmm sampai bila abang and akak sekeluarga kat sana kali ni?

    ReplyDelete
  11. moga anak2 mamasya seronok dpt kwn baru....

    ReplyDelete
  12. cantik & santai aje kelas dorang yer.. nak belajar pun seronok...

    ReplyDelete
  13. Sekarang hero-hero mama dapat kawan2 arab pula ye. Baguslah diorang dapat belajar macam2 bahasa. Abang long pun dah besar panjang dah :)
    Ijan

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2