klik Nuffnang

Friday, November 18, 2011

Soto Jawa utk hidangan keluarga



Assalammualaikum semua

Utk bekfas pagi ni rancang nak masak soto....apatah lagi cuaca yg sejuk skrg ni...dlm rumahpun berbungkus dgn sweater dan stokin....kalau dpt mkn yg berkuah panas2.... sedapnya.Rancang semalam nak masak nasi lemak pagi ni....nampaknya postpone buat nasi lemak....nasi lemak ni dah beberapa kali postpone nak buat...selera nak mkn soto lagi kuat.
Selalu juga buat soto utk sarapan dan kdg2 utk lunch sbb anak-anak suka...mrk ulang2 mkn....tu yg mama suka buat....dalam sebulan boleh dikatakan 1-2 kali juga masak soto. Anak suka soto bihun....mama soto nasi ke..bihun ke....dua2 suka.



Nak lagi sedap bila mkn soto....kena letak sambal kicap...perah limau, mmg licin pinggan...
Selalu masak guna resepi Soto Jawa ambil dari buku masakan lama.

Soto Jawa
Resepi; Buku Sajian Perantau
Dioleh semula oleh; Dapurmamasya

Bahan2 utk kuah Soto
1/2 ekor ayam - potong saiz sed dan diperap dgn garam dan kunyit.
1 mangkuk tulang ayam/kerangka ayam/mana2 bahagian ayam yg tak da isi sgt
2 hiris lengkuas
2 btg serai - ketuk & belah 2
5 helai daun limau purut
sedikit serbuk pala- tak letak
1 sudu teh serbuk kunyit
*tambah - 1/2-1 kiub ayam (jika suka)
- 3-4 btg daun bawang
- serbuk lada sulah secukupnya
minyak utk menumis dan mengoreng
garam dan air secukupnya (air anggaran 5 mangkuk )

bahan utk tumis
5 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga
1 btg kulit kayu manis

bahan tumbuk
4-6 biji buah keras
1 sm lada hitam biji - boleh ganti serbuk lada sulah
5 ulas bawang putih
1 inci halia muda, ditumbuk
1 sm jintan putih
1 sm jintan manis
2 sm ketumbar

Rampaian Soto
telur rebus
bwg goreng
hirisan daun bwg dan daun sup
taugeh, limau nipis/kasturi
suhun goreng
kacang goreng

Cara
1. Goreng ayam sampai masak.Minyak simpan utk goreng bawang dan pegedil nanti
2. Panaskan minyak baru.Tumiskan bahan tumis (kecuali serbuk lada sulah -jika guna) dan yang ditumbuk sehingga garing sedikit.
3. Masukkan bhg ayam yg bertulang, kacau seketika dan masukkan sedikit air dan kunyit serbuk. biarkan mereneh seketika. Tambahkan air secukupnya.
4. Masukkan ayam yg dah digoreng dan semua bahan lain.rebus hingga mendidih. perasakan garam dan lada sulah.
5. Angkat ayam dan siat2kan isinya.



Pegedil ni wpun tak letak daging cincang spt resepi asal tapi tetap sedap.
Caranya...kentang yg dipotong dan pegedil digoreng dlm minyak gorengan ayam dan bawang goreng.

Pegedil Ringkas
4 biji kentang kuning, sederhana besar (dlm 1/2 kg)
1/2 labu bawang besar - dihiris/cincang
sedikit lada sulah
sedikit daun bawang dan daun sup-potong halus
sedikit garam
2 biji telur - 1 utk campur & 1 biji utk celup(pukul sikit)
minyak utk menggoreng

Cara
1. Goreng bawang besar dlm minyak gorengan ayam. toskan
2. Kentang dihiris dan digoreng hingga empuk dlm minyak gorengan ayam dan bwg tadi hingga kekuningan.kemudian ditumbuk
3.Gaulkan semua bahan dg sebiji telur.kepalkan menjadi bebola kecil yg leper sedikit.
4. Celup bebola tersebut dlm telur .
4.Goreng hingga perang dlm minyak yg sama,minyak gorengan ayam & bawang.toskan.
(edited 3.12.2011)



sambal kicap kena ada....penambah sedap!

Sambal kicap
5 biji cili padi
1 ulas bawang putih
1 biji limau nipis/2 biji limau kasturi
3-4 sudu kicap manis
garam

Cara
1. Tumbuk cili dan bawang putih hingga lumat
2. Masukkan kicap dan perahkan limau. kacau



Soto antara makanan yg tak pernah jemu wpun ulang2 mkn....kalau masak mmg berbaloi,seisi keluarga suka mkn.Biasa kalau buat jamuan.... soto antara menu utama.....semua tetamu makan.....



Gambar-gambar soto ni diambil masa beberapa bulan lepas.yg masak hari ni malas nak ambil gambar sbb masak resepi yg sama.jemput jamu mata semua......

18 comments:

  1. Salam Ma

    ishhh soto yg menggoda...harus gak kita pi carik otw balik keje nanti....

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum mamasya...
    mmg nampak sedap ler soto tu mamasya... terliur dah nie... diana lom lunch lg nie.. berbunyi2 perut tgk soto nie.. meleleh air liur d buatnya....

    ReplyDelete
  3. slm mamasya....soto feberet ida jugakk ni mama,kalau rajin kuah dia ida buat rempah sendiri, kalau angin'm' dtg kuah dia ida pakai pes soto he..he..

    ReplyDelete
  4. mmng sedap soto ni..kalau buat pun yatie celur mee hoon sekali sbb kegemaran anak2 mee tu..buat yatie terliur je tngk set soto mamasya ni....

    ReplyDelete
  5. berasap telinga dgn mulut kalau bubuh cili kicap banyak...sedapnya..

    ReplyDelete
  6. fav krga akk ni mamasya.. klau buat berulang2 mkn..

    ReplyDelete
  7. Assalam mamaSya cayang...amboiiii tayang soto pulak daaahh...ngencess akak tengok...nampak cukup sedap laaaa...x penah buat any soto lg akak ni tau...hehehhee

    ReplyDelete
  8. Soto...emmmm...dah terasa menhirup kuahnya...nak tunggu resepi soto versi mamasya pulak....bak la semangkuk bagi kak cek rasa....sedapnya...:)

    ReplyDelete
  9. dulu bila nampak soto rasa mcm renyah je nk buat terutama bab nk buat begedil dgn siat2 ayam. selalu je kiv tiap kali nak buat. tp bila sekali dh buat... bru tau xdela susah mana pun... hehe... berbaloi2 sbb hasilnya sedap sgt2...

    tgk ziela punya ni terliur dibuatnya...

    ReplyDelete
  10. Salam mamasya,
    soto ada pulak sambal kicap dan bergedil tu memang bermangkuk mangkuk saya boleh makan. hehe.. waktu mengandung dulu selalu lah buat soto. makan sampai tersandar dgn perut besar. lucu pulak bila diingat. hehe
    Ijan

    ReplyDelete
  11. Salam Mamasya. Pepagi ni dok pk apa nak masak... alangkah bertuah nya kalau dapat makan soto mamasya ni... good idea pegedil tu, tak pyh tunggu ada daging...tq

    ReplyDelete
  12. salam mamasya..soto feberet saye...suke sgt2...mmg best soto berlawankan begedil ngan sambal kicapp....nyumnyum..lapar pulak tgk pic ni :)

    ReplyDelete
  13. salam kak..hehe,selera bertembung le kita hari jumaat ni...actually ros pun masak soto gak jumaat lps d samping kuah kacang ayam tu sbb nak perabih nasi impit...anak2 ada yg xmakan kuah kacang sbb pedas. itu yg buat gak soto,tapi xsempat snap gambor..hehe!!tapi soto akak meriah sungguh.

    ReplyDelete
  14. Assallamualaikum Mamasya..
    Wahhhh sedapnya.. Ni best makan time cuaca yg sejuk2 ni kan kak..
    Naz suka letak cili kicap tu sampai hitam kuah jadinya.. Baru kick..hehehe.. Suap ada begedil lagi..
    p/s: Kak, ingatkan kalau straw tak cukup panjang, Naz nak poskan dari sini..hehehehe

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum mamasya...mmg sedap sejuk2 ni pekena mknn berkuah sup panas2 mcm ni....Anak2 e-na pn suka lg meehoon dari nasi impit....ada begedil dgn sambal kicap mmg mkn bertambah la....

    ReplyDelete
  16. ssalam mamasya....

    time kasih ye atas ucapan takziah n simpati pade kematian lollipop tu...time kasih byk2... moga kesudahan yg baik utk dirinya n kita semua..insyaallah..amin...:)

    ReplyDelete
  17. sedapnya kak....walau pun akak ddk jauh...rajin masak...cayalah mamasya.....

    ReplyDelete
  18. slm mamasya... nampak sedap sgt resepi soto ni... minta izin kita cnp resepinya... ada masa nanti kita nak try... tq

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2