klik Nuffnang

Thursday, September 20, 2012

Apam Balik Rangup




Assalammualaikum buat semua.utk permulaan entry hari ni...sama2 kita sedekahkan Alfatihah buat Bonda Nieza @ Our Journey Begins yang pulang kerahmatullah pada 16 Sept dan ayahanda K.Ina KL @ Tertunailah Hasrat Di Hati pada hari ni 20 Sept.Semoga arwah ditempatkan dikalangan mereka yang beriman dan dicucuri rahmat.Amin.. Moga Nieza dan K.Ina tabah menghadapi pemergian orang tersayang. Alfatihah.....
Berbalik kepada entry hari ni nak kongsi Apam Balik Rangup yg juga dah lama simpan dalam draf. Lepas menjadi buat apam balik dulu, terus mama cari resepi apam balik rangup yg mcm pasar malam itu.Kalau kat Msia confirm mama beli je.....dok jauh ni pandai2lah cuba buat sendiri. Tak yakin sgt nak buatnya tp tengok Blog My Kitchen cantik elok jadinya...itu yg nak cuba juga. Dan hasil yg mama buat....


1/2 adunan menjadi dan 1/2 adunan pertama tak menjadi.....mulanya salahkan kuali...sampai 3 biji kuali non stick,1 biji kuali crepe...cuba juga kuali roti jala.....tp semua tak jadi juga. Dah merajuk nak buat bila 1/2 adunan tak jadi apamnya, ada adunan melekat dikuali ...tak boleh tanggalkan. bila sapu butter....kulit adunan apam jadi tak begitu elok dan ada yg tak rangup. Kemudian tukar nak masak mcm apam balik biasa....tp tak boleh sbb kulit apam guna resepi apam rangup ni cepat masak kulit luarnya tp dlmnya belum. Dah serba salah...nak hadiahkan ke cik tong atau nak cuba lagi. Tak apalah cuba lagi...sayang hadiahkan pada cik tong....kali ni cuba semula guna kuali non stick yg paling kecil dan caranya adunan kena betul2 letak tipis dlm kuali yg dah panas.lebihan adunan disapu keluar dan api sed panas...kena cuba beberapa biji...dptkan teknik yg betul. Resepi penuh spt di bawah.kalau ada kwn2 yg mencuba tak menjadi mamapun sama mulanya...kena cuba jaya...dkt Blog My Kitchen pun siap Q & A ttg apam ni.

Apam Balik Rangup
Sumber; Blog My Kitchen
Oleh; Dapurmamasya

Ingredients:
170 gm all purpose flour
100 gm rice flour
30 gm cornstarch
2 tsp double action baking powder- ganti 2 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
1/2 tsp salt
2 large eggs
1 tsp vanilla essence
6 - 7 ozs water
150 gm fine granulated sugar - boleh kurangkan sbb tak perlu manis sgt

Filling:
120 g melted butter- letak sikit setiap kpg, x letakpun tak pa
150 gm fine granulated sugar - letak sikit je sbb adunan dah manis
1 cup chopped roasted peanuts

Method:
Mix all the ingredients together, strain and leave in the fridge for at least 3 hours. (i left it overnight)
Heat a crepe pan or a small nonstick pan slightly. (just hot enough for batter to stick to pan)
Pour in a 4 oz ladle of batter and swirl pan so that batter is coating the edge. Remove the excess batter and sprinkle in some sugar on the pancake.
Cook till the bottom of pancake is golden brown.
Sprinkle with melted butter and then chopped roasted peanuts.
Fold the pancake into a half and leave to cool.(it will be crispy as soon as it gets cold)


inti choc.....pilihan anak2


inti kacang dan jagung...ini mama punya


saiz apam ni kecik je....tengok sebesar saiz tangan abg Syazrin..


wpun hasilnya tak 100% mcm org jual di pasar mlm tp jadilah....dapat juga makan apam balik rangup.anak2 paling suka makan.....tak rugi mama mencuba.

19 comments:

  1. salam mama

    lamenyee kite x singgah sini..hehhee rindu!..dapnye apam balik rangup....pernah jgk nerai bab melekat tuh kite pon byk kali jgk adiah kt cik tong last2 da merajokkk hahaha...mtk sikit boleyy

    ReplyDelete
  2. errr....cam susah je mamasya....geramkan kalau tak jadi menda yg kita buat...tp yeayyyy berjaya juga akhirnya!!! saya tumpang makan sini jelah...tapi jauh benor lah plak..lagipun tiket 'bas' ke sana mesti dh abih petang2 gini...:)

    ReplyDelete
  3. kak kita pun dah lama book rcp ni tapi tak cuba2 jugak hehehe sbb ade depan mata kan

    ReplyDelete
  4. tu lah...bila dok jauh kena la cuba sendiri ye kak...apam balik skrg byk perisa..nak letak cheese pun ada.

    ReplyDelete
  5. sedapnye ptg2 camni kalau dpt makan apam balik panas2.mcm nak cuba buat sdiri la nnt

    ReplyDelete
  6. alfatihah buat Nieza & keluarganya...
    kita pun suka makan apam balik yang mini begini, sedap!

    ReplyDelete
  7. tersenyum juga baca celoteh akak..macam tu lah ragamnya bila 'ngetest' sesuatu kat dapur kan..biase juga jadi macam tu kat saya..sampai tarik nafas panjang kadang tu kak..tp semangat nk repeat lagi tu masih ada..itu yg penting..

    ReplyDelete
  8. dh beberapa kali buat apam balik...xpenah btul2 jadi...tp utk makan sdiri2 boleh la...sbb walau xcantik...soalnya rasa ok jugak lah...;) Dah lama tak buat...merajuk dh ngan apam...eheh

    ReplyDelete
  9. nnt Liza nk try resepi ni pulak la...thnx ye mama

    ReplyDelete
  10. rajinnya mamasya...kat umah fiza ni x de penggemar apam balik...fiza sorang je...kalau nak makan kena la gi beli kat pasar malam nu...beli 2 keping cukup utk fiza sorang jer...=)...

    Buat Nieza @ Our Journey Begins & K.Ina KL @ Tertunailah Hasrat Di Hati fiza ucapkan takziah..moga roh bonda anda di tempatkan dikalangan org2 beriman....al-fatihah....

    ReplyDelete
  11. salam syg mama,
    klu dh penat2 buat pastu x jadi mmg frust kan..tp bila dh jadi heppy jew kan kak..zila suka apam balik keing nie..ingat time duduk asrama.klu time outing jew mesti cari apam balik kering nie he hhe.sedapp.

    ReplyDelete
  12. Al Fatihah..

    Seronoknyer mamasya dapat mkn apam balik buat sendiri ni..

    ReplyDelete
  13. Nak buat lah..terliur wei...
    Favorit anak2 ni...
    Kat Pasir Mas ada byk jual apam balik...sedap..
    selalu gi beli situ..

    ReplyDelete
  14. al fatehah buat arwah pak Harun dan arwah bonda Nieza..dariNya kita datang..kepadaNya kita kembali...semoga damai di sana....

    Wah mama boleh buat bisnis apam balik ranggupni:)

    ReplyDelete
  15. Assallamualaikkum mamasya..

    Yg rangup2 cam ni, kena ngap terus ni kak. Kang kalau tunggu lama dah tak rangup kan..

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum Mamasya :D
    Sedap apam balik ni...rangup2 gitu...tapi Kak Lin tak pandai nak buat...hehehe

    ReplyDelete
  17. Assalam
    sedap makn time panas2 tu, akk suka jagung lebih2
    petang blk dari sekolah agama ank bujang akak suka beli yg ranggup2 ni
    usaha tangga kejayaan kan he he
    kalu akak dah masuk tong sampah he he malas bila x jadi tp kadang2 penghujung baru jadi elok bila x berputus asa


    ReplyDelete
  18. Sedapnyer..dah lama kite tak wat apam balik...bole mintak satu keping?

    ReplyDelete
  19. lah ye ke mama adoh...tapi semangat nak mkn jugak...last week beli xsmpt mkn...kempunan ...dah beli jagung dgn kacang ni...ehehe chaiyok2 arini zila nak test juga

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2