klik Nuffnang

Sunday, September 16, 2012

Jalan-jalan Jamu Mata - updated



Assalammualaikum buat semua...slmt berhujung minggu
Cuti hujung minggu 3 hari ni tentu ramai yg sibuk dg mcm2 xtvtkan....xtvt jln2..makan2...dll bersama keluarga. Citer ttg xtvt entry kali ni ttg gambar2 makanan. Gambar2 ambil sebelum puasa lagi di beberapa tempat, sambil cari barang dapur....intai sekali lain2 makanan dan minuman yg dijual.Cuma gambar kurang terang sikit sbb guna kamera kecik....


masa jalan2...jumpa kedai kek.....stop kejap tengok kek2 yg dijual. kecil je kedai....chiller cake nipun letak di kaki lima dpn kedai


tp byk juga kek2 yg dijual.....kebanyakkan kek sponge dg pelbagai filling


di kedai jus....bergantungan buah2 utk air buah...fresh dan pekat air jus...

sambil tunggu air jus....budak2 ni dok senyum2 je bila mama ambil gambar....terus ambil gambar mrk....ada yg malu pulak...nyorok muka.


Ni pula masa singgah satu hypermarket dkt sini.....mcm2 jeruk sayur ada...cili, karot, timun, buah zaiton....ada juga jual dlm saiz yg kecil. Org Arab mmg suka mkn jeruk....dihidangkan dg roti arab juga dg nasi. Rasanya agak masam...


bahagian sayur......capsicum ,zucchini, terung dll.....


masih dlm hypermarket di bgh lauk-pauk pula.ni bgh yg paling mama suka.....jamu mata dan pilih makanan yg berkenan sbb di sini mama belum jumpa restoren yg display lauk-pauk mcm2 yg byk begini kecuali dkt hypermarket ini, kat supermarket lain ada juga tp tak byk pilihan lauk-pauk. Kalau di Msiapun mama suka tengok restoren nasi campur yg jual mcm2 jenis lauk pauk....suka jamu mata sebelum pilihan lauk yg berkenan. Di bhg lauk ni ada 2 kaunter, satu seafood & satu ayam&daging. Selain bhg lauk-pauk ada kaunter bgh kek, dessert dan manisan spt baklava dll...mcm gambar Syakirah kat atas posing dkt bgh jual baklava.




kena beli tapau sbb dlm tu takda tempat mkn.kalau nak mkn kena food court tingkat atas. Di bhg seafood ada jual nasi , grill fish,lasagna seafood, kebab ikan,kepah, sotong dan udang goreng tepung.ambil no giliran dulu sebelum order,harga ikut timbangan berapa berat kita nak....suku kg, 1/2 kg ke...


ada juga jual ayam bakar....set sekali dg funfries...


kaunter lauk ayam & daging....bulat2 kecil dlm daun yg tersusun byk dlm dulang itu adalah mahshi...nasi dibungkus dlm daun anggur, meatball dlm tomato sauce, dan lain2 lauk....juga jual ikut timbangan.jadi lauk tak boleh campur dg nasi dlm satu bekas sbb harga berbeza timbangan...kena beli asing2...


ada mix vegie, nasi sumbat dlm sayur & sosej, burung merpati....

ada juga kebab, daging bakar , ayam bakar....

ni lauk ayam dan daging berkuah....mama tak tahu nama apa masakan ni...


chicken grill yg dah masak


zoom merpati bakar....ada byk lagi makanan yg dijual spt nasi yg ada pelbagai jenis, spaghetti, lasagna, pasta, salad dll tp tak dapat nak ambil gambar kat makanan tersebut sbb ada org tgh tunggu order di situ.

Updated 16/9/2012. Semlm masa ke hypermarket ni dapat juga ambil gambar2 lain2 makanan dibgh lauk-pauk yg tak dapat diambil sebelum ni.layan gambar2 yg baru diupdated...utk kenang-kenangan.
pelbagai jenis nasi.....mama tapau nasi yg coklat itu...
ada baked pasta dan samosa....tp tak pasti samosa inti apa.
lauk-pauk Asian spt sweet n sour ayam, Ayam Kung Pao, nasi goreng, mee goreng, daging masak kicap..
ni bhg salad....mcm2 ada... yg dah siap pack
bhg nasi seafood, pasta seafood dll ...jumpa lagi next entry...

17 comments:

  1. sama suasananya di oman ni ...

    ReplyDelete
  2. Salam, banyaknya lauk, jenuh nak pilih. Sedap-sedap nampak dan banyak yang berempah.

    ReplyDelete
  3. hwaaa... bestnye... kalau sy dok sana sure malas masak...kiki...

    ReplyDelete
  4. klu la tu semua makan buffet fuhhhh semua makanan tu adda bantai...nyum nyum...

    ReplyDelete
  5. aduhhh Mamasya...jadi lapo kak bile tgk gmbo makanan tu semua...QH paling suka tgk gambo kek tu..walaupon kedainye kecik tp keknya byk pilihan...kedai jus tupon suka...fresh2 buahnye tu..msti sedap jugak airnye...kt sni xjmpa lg kedai gitu

    ReplyDelete
  6. plg best tgok ayam tue..bersusun..mcm nk cubit2 jew..suami zila pun suka mkn jeruk buah zaitun..zila tk boleh mkn jeruk buah zaitun tue....

    ReplyDelete
  7. lebih kurang kat Malaysia juge ye, yg paling geram; kat ayam yg seketul2 tu..

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Mama :D
    Mcm2 lauk ada...heeeeee gerammmmmm....kalau tak tahan nafsu ni semua nak dibeli....semua nak dirasa...

    ReplyDelete
  9. wah best nya.. banyak makanan nya.. tak tau mana satu mau di pilih.. hehe

    ReplyDelete
  10. assalam
    selamat hari malaysia
    banyaknye makanan2...sekali keluar jamu mata kan
    akak tgk pun naik rabun mesti tak tau mana nk pilih

    ReplyDelete
  11. wah! meriahnya makanan kat sana kan...xtau mana satu nk pilih...macam best2 semua...;)

    ReplyDelete
  12. masyallah.. seronoknya.. rasa macam nak terbang ke sana je now.. hee

    ReplyDelete
  13. sedapnya nampak byk makanan...jadi lapar pulak...Merpati bakar...belum pernah makan. Agaknya mcm puyuh kot...

    ReplyDelete
  14. bestnya kak..bila la sy nk smpai kt sna..

    ReplyDelete
  15. bestnya kak..bila la sy nk smpai kt sna..

    ReplyDelete
  16. wow menarikkkkk. ini dekat mana ye? nak kena pergi ni

    -yaya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yaya.ni dkt shopping centre Hyper One, Cairo.

      Delete

Klik Nuffnang2