klik Nuffnang

Tuesday, September 4, 2012

Biskut Raya 2012




Assalammualaikum buat semua
Dah lepas pertengahan Syawal baru sempat kongsi biskut raya yg dibuat pada minggu terakhir Ramadan. Wpun lewat nak update juga di blog sbg kenang-kenangan biskut yg sempat dibuat raya thn ini. Tp yg tak boleh lupa ada sekali tu masa tengah bakar biskut, blackout lah pula....nasib baik biskut dah dkt nak masak, jadi biarkan dlm oven...masak juga biskut itu. Sepjg bulan puasa lepas, hampir setiap hari bgn kami blackout samada belah siang atau mlm dlm 1 jam tp bgn lainpun sama juga black out cuma berlainan waktu....yg tak tahan sbb skrg musim panas bila blackout wpun kejap mmg terasa kepanasan. Lepas raya dah ok cuma 2 hari lepas berlaku semula. Berbalik pd kisah biskut raya...thn ni buat tak bykpun.....adalah serba sikit biskut utk di rumah dan juga utk kawan yg menempah...antaranya....

BISKUT DAHLIA
Sumber; Fp K.Liza
Oleh; Dapur mamasya
Bahan
225 gm butter
110 gm gula ising
1 biji kuning telur
1/2 s/k esen vanilla
70 gm tepung jagung
120 gm tepung kastad
170 gm tepung rose/tepunng gandum
ceri merah sebagai hiasan -ganti kismis
Cara
1. Gaulkan butter dan gula ising sebati.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. kacau rata.
3. Ayakkan semua tepung dan masukkan dalam bancuhan butter sedikit demi sedikit.
4. Gunakan acuan dahlia dan pamkan dalam loyang.
5. Letakkan ceri merah ditengah adunan yg dipamkan.
6. Bakar dalam oven suhu 170'c selama 15 - 18 minit.-mama bakar suhu 150'C dlm 15 min
7. Sejukkan betul dan simpan dalam balang kedap udara.


biskut Dahlia

tat nenas gebu yg mmg gebus..

Truffle Chocolate Cookies dg inti hazelnut

Cristal Ball Hazelnut

biskut ais krim

biskut aiskrim yg mmg tak miss setiap thn


biskut Almond London yg baru disalut choc

2 assistant mama yg rajin nolong wpun tak da upah....

4 comments:

  1. wah byknye biskut raya...nmpk sedap2 semuanya..klau dekat leh dtg beraya umh akak...hihi

    ReplyDelete
  2. bestnye. buat sendiri lagi sedap kan mamasya

    ReplyDelete
  3. Assallamualaikum kak..

    Wah bestnya ada pembantu.. Dua org lagi lak tu.. Assistant tolong ngap tak masa operasi tu?heheheee...

    ReplyDelete
  4. Salam kak..meriahnye sekot raya ...mcm2 ada...sedap2 semuanya plak tu :-)

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2