klik Nuffnang

Tuesday, September 11, 2012

Lagi Xtvt Masak2 Ramadan lalu-Nasi Minyak Warna-Warni, Ayam Bakar & Daging Blackpepper



Assalammualaikum...moga semua sihat sejahtera...
Dah nak masuk hujung Syawal....tp masih ada entry masak-masak Ramadan yg lepas .....kali ni xtvt masak2 pada 5 hari sebelum Syawal/14 Ogos, mama ada masak2 utk majlis Iftar di rumah TYT Duta Malaysia yg dihadiri hampir 30 org tetamu jemputan.Mama perlu masak 3 jenis menu,manakala menu lainpun ada juga dihidangkan utk tetamu....dibahagi2kan tugas memasak. Disamping memasak, mama & mr husben juga antara tetamu yg dijemput utk majlis iftar berkenaan.
Menu yg mama masak adalah nasi minyak warna-warni, ayam bakar blackpepper dan juga daging blackpepper. Untuk menu nasi minyak, berkenan mencuba resepi dari Fp K.Liza sbb kelainannya ada letak juga serai,pandan dan tomato. Juga kismis yg dimasak sekali dg beras ....bukan ditabur semasa menghidang masak spt kebiasaan. T.kasih K.Liza berkongsi resepi nasi minyak warna-warni yg menarik hati ni...

NASI MINYAK WARNA WARNI
Sumber; Fp K.Liza
Oleh; Dapurmamasya

Bahan-bahan:
1 kg beras basmathi [basuh dan toskan]
1 liter air
100 ml susu cair
3 biji tomato buah [cincangkan]
1 batang serai [ketukkan]
2 helai daun pandan [simpulkan]
1 kiub ayam
1 s/k garam
pewarna hijau merah dan kuning
60 gm minyak sapi
60 gm majerin
80 gm kismis

Bahan tumis:
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
2 cm kulit kayu manis
2 cm halia ]
3 ulas bawang merah ] tumbuk
1 ulas bawang putih ]

Bahan hiasan:
bawang goreng
daun bawang [mayang]
Cara membuat:
1. Panaskan minyak sapi dan majerin dlm periuk.
2. Masukkan bahan tumis, serai dan daun pandan. Goreng hingga naik wangi.
3. Masukkan air dan garam. Biarkan sehingga mendideh.
4. Masukkan susu cair, kiub ayam, buah tomato, kismis dan beras. Kacau rata.
5. Masakkan saperti nasi biasa.
6. Bila nasi hampir kering, letakkan 1 warna pada 1 tempat yg berlainan.
7. Biarkan nasi hingga masak dan kering. Kemudian gembur-gemburkan supaya warna tadi rata keseluruhan nasi.
8. Sebelum dihidangkan, hiaskan dgn taburan bawang goreng dan daun bawang.



nasi dah siap masuk dlm bekas. warna nasi ada coklat sikit sbb warna kismis yg turun pada nasi.Nak tengok bgmana cara warnakan nasi boleh tengok spt di sini.


mama mmg suka nasi berperisa gini....


Ayam bakar blackpepper yg diperap semalaman. resepinya agak2 je...nanti akan kongsi kemudian...resepi dah update disini.


ayam dah siap masuk bekas


Juga daging blackpepper....masak sebyk 3 kg.

16 comments:

  1. Assalam kak ziela..wah sedap sungguh nmpk nasi kale male nih..sy ambk rcp yer kak,xnah g wat nasi kale male letak kismis awai,selalu letak pas nasi dah msk,tabur kat atas gitu jerk,yg nih msti best sbb air dari kismis dah klr sekli kan..pastu letak tomato bagai,erm sdpnyer..

    ReplyDelete
  2. sedapnyer MamaSya...tgk nasik pun sedap...tgk ayam bakar blackpepper tu lg sodap...x sabaq fiza nak tunggu resepi...hurm....tgh2 mlm ni mmg blh buat fiza termimpi2kan ayam bakar blackpepper...huhuhu...fiza suka sgt kalau ayam dibako...he he he

    ReplyDelete
  3. salam syg mama,
    mesti penat masak dlm qtty yg byk kan..tp rasa seronok bila ramai2 yg buat..masing2 ada tugas masing2..nasi tue nampak sedapp ..tp zila x pernah mkn lg..biasanya nasi minyak yg biasa jew kak..daging pun sedapp:)

    ReplyDelete
  4. sedapnya...ayam bakar blackpepper tu nampak btul2 lembut...ttunya sedap...xsabar nk dptkan resepinya!!!

    ReplyDelete
  5. Fuhhhhhhhhhhhh... dasyat giler makanan kat sini... nasi kaler2 tu yang menarik sangat... tapi bila nampak ayam black paper tu.. betapa naiknya selera ku mamasya... aduhhh.. bikin fengsan terus... hahaha

    ReplyDelete
  6. wkend lepas jiran sebelah umah wat open house nasi pun warna warni mcm ni tapi dia ckp namanya nasi hujan panas.tetiba terus rasa lapar.

    ReplyDelete
  7. Wahhh...menu masak2 manjamu selera tak abis2 lagi ni kak...

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Mamasya :D
    Sedapnya tgk ayam bakar dan daging blackpaper tu..terliur dibuatnya...

    ReplyDelete
  9. Waw...daging black peper,nasi warna warrni,ayam bakar...mantop banget...menyelerakan...

    ReplyDelete
  10. aslmkm kak...dari jauh dtg bwk pinggan kosong ni...hihi

    ReplyDelete
  11. Lama x ngendeng sini..selamat hari raya mamasya...meriah nasi tu...nk cover yg lps2 x dtg sini saya pow daging tu 4 pinggan, nasi ngan ayam lebey taw!

    ReplyDelete
  12. As salam mamasya,

    Marya suka juga nasi warna warni cenggini... Nnt boleh lah try... tp sayangnya kat sini xde jual pewarna...huk3... ayam bakar tu menyelerakan sungguh! :))

    ReplyDelete
  13. extra calouring..memikat selera anak2 ni..

    ReplyDelete
  14. terima kasih tutorialnya,jangan lupa mampir disini motogp.unsri.ac.id

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2