klik Nuffnang

Wednesday, September 5, 2012

Ngunyah - Karipap mini , Siput & Kerepek



Assalammualaikum...moga semua sihat ceria
Hari ni abg2 dah mula sek setelah cuti summer selama 2 bulan lebih....bermula semester baru. Abg no 2 naik tingkatan 1 tp kalau di Msia masih djh 5 sbb sek rendah di sini hanya 5 thn saja. tinggal Syakirah dg mama....bosan dia sbb tak da kwn biasa main dgn abg2nya esp abg Syazrin....skrg tengah nonton citer Pingu kat u tube.
Utk entry hari ni nak kongsi kuih goreng2 yg dibuat dlm minggu terakhir Ramadan selain biskut raya....juga utk sendiri dan tempahan kawan iaitu karipap mini, siput dan kerepek coklat.Pertama kali buat karipap mini.....wpun buat tak byk jenuhnya juga nak menyiapkan sbb saiznya comei2....lepas tu bila goreng ada juga yg tersenyum riang....itu yg tak larat nak buat byk wpun suka makan karipap mini.Buat sikitpun dah malas sbb lambat nak siapkan, lagi cepat buat biskut raya....mmg kagumlah dg org bisnes karipap mini ni boleh buat byk2.


Utk resepi karipap mini, mulanya berkenan dgn satu resepi tp tak boleh copy di blog berkenaan.mama malas nak tulis semula, jadi cari resepi lain,jumpa di MYR,t.kasih k.Fida empunya resepi. Suka dg resepi ni sbb licin elok kulit karipapnya tak mengerutu langsung.Intinya pula guna serunding daging sbb stok masih ada...senang sikit tp kongsi resepi penuh utk Karipap mini spt dibawah....
Karipap Mini
Sumber; k.Fida @ MYR
Oleh; Dapurmamasya

Bahan-bahan ( 130 -140 keping )
BAHAN DOH :-
2 sb minyak sapi
100 ml air
1/2 sk garam
1 biji limau kasturi ambil jusnya
225 g tepung gandum

INTI :-
100 g udang kering
2 ulas bawang putih
3 biji lada merah (atau 2 sb lada kisar)
1 batang serai
garam,gula,perasa secukup rasa.
3 sb minyak - utk menumis

Cara-cara
Untuk menyediakan doh :-
Minyak sapi,air,garam dimasak hingga mendidih.Masukkan jus limau dan matikan api.Tuang air minyak yg panas ini kedalam tepung dan uli hingga sebati.Diamkan 10 min.
Canai doh nipis2,terap bulat sebesar syiling 50 sen.Isi inti dan kelim kemas2.
Buat hingga habis dan goreng terendam dlm minyak banyak sambil digaul2 hingga karipap garing kechoklatan sama rata.Angkat dan toskan.
Siap utk disajikan.Jika ingin menyimpan,sejukkan karipap mini dan simpan dlm bekas kedap udara.
Untuk menyediakan inti:-
Kisar semua bahan inti kecuali minyak masak hingga halus.
Panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar hingga kering.Sejukkan dan siap utk digunakan.
tip mengoreng;semase menggoreng minyak bnyk biar sederhane pns jer...jadi bile karipap digoreng mudh utk membalek2kannye dn akan same rata garingn


Kuih Siput dan kerepek coklat yg sedap dikunyah....resepi kerepek coklat ada step by step boleh klik sini dan siput; sini....

12 comments:

  1. kerepek coklat tu macam yummy je..tak pernah makan lagi..heeee

    ReplyDelete
  2. slm Mamasya...mmg rajin la akak kita sorg ni...buat sdri tu karipap mini tu...QH beli jer kak...mmg tabik la kat akak...cantik n kemas pula tu...

    kerepek coklat tu QH dh amik dh resepinye..cuma xsmpt lg nk buat...tgu la raya thn kot..hihi

    ReplyDelete
  3. ni yg sedap ni dapat nguyah2 kuih yang rangup..rajin sungguh Mama Sya ni..sy pun baru lpas ngunyah3 kuih gunting,tp had beli punya..ehee

    ReplyDelete
  4. Mesti sedap katipap tu...guna myk sapi ek..nanti kite nak try gak...

    ReplyDelete
  5. Raya tahun ni belum jumpa lagi kuih siput..huu..hu..
    My favourite tu..
    Selamat Hari Raya Maaf Zahor Batin ye MAmasya..

    ReplyDelete
  6. saya suka kuih siput tu.kerepek coklat tak penah makan ,mesti sedapkan

    ReplyDelete
  7. Salam kak,
    Cantiknya karipap mini akak tu......licin je kulitnya.....
    Msti sedap ni....

    ReplyDelete
  8. salam syg kak,
    smalam dh kesini..nk bukak punyalah payah net slow kt office nie..zila dh tgok resepi kerepek coklat tue kak..trima kasih..tp x sempat nk salin lg..nnt zila salin..karipap mini zila x pernah buat..adoiii rasanya mcm akk jgk kot..jenuh nk ngabiskan wt kecik2..klu part mkn mmg laju jew..he hehe:)

    ReplyDelete
  9. Kakkkkk.... Tq kongsi resepi yg akak dah try ni exp karipap tecik tu.. Lama dah Naz cari yg menjadi rangup dan sedap. Ni akak dah kata best bolehlah Naz bookmark utk cuba nanti...

    ReplyDelete
  10. Salam mamasya...

    tabik spring la..wajin nak memkaripap kecik2 camtu...sabo betul mamasya ekk...sy belum ada tahap kesabaran camtu...emm itu wahsianya ekk..guna minyak sapi..harus cuba ni...sy CnP ye mamasya..

    thanks for sharing..muahhh!

    ReplyDelete
  11. assalam
    rajinnya wat karipap mini yg comel2 ni
    sedapkan dpt kunyah2
    kuih siput pun sedap memang suker la tp nak buatnya dukacita sikit he he

    ReplyDelete
  12. widihhh kren bgt nicchh bisa di coba nichhh

    thank's gan

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2