klik Nuffnang

Monday, September 24, 2012

Mencari Serimuka Idaman hati.



Assalammualaikum buat semua dan tkasih byk2 buat pengunjung dapurmamasya...terutama yg sudi tinggalkan komen, nanti lapang mama akan buat kunjungan balas.
Utk entry hari ni nak kongsi kuih serimuka yg mama buat hari rabu lepas.Mama jarang buat kuih serimuka sbb anak2pun kurang mkn kuih manis, adalah 3-4 kali...ada yg menjadi dan ada yg tidak. Rajin nak buat minggu lepas sbb nak cuba resepi mana yg menjadi pilihan hati utk satu acara nanti.Hari rabu itu buat 2 resipi sekali gus, 1/2 adunan utk setiap resepi. Sebelum hari rabu itu...mama intai beberapa resepi kuih serimuka....dr resepi yg dilihat utk bhg pulut sama cuma bhg atas/hijau ada pelbagai resepi...


dan utk resepi pertama yg dicuba, mama berkenan dg kuih serimuka yg dikongsi oleh Blog Ijan @ Adunan Citarasaku yg mmg ambil tempahan kuih serimuka.Nampak elok kuih serimukanya...itu yg berkenan nak cuba.Resepi asal dari K.Liza dg diubahsuai sedikit tambahan tpg ubi.Dimana resepi asal ni mama baru teringat pernah cuba masa di dapur Fp dulu. Buat 1/2 adunan (loyang 4 in x 8in) bila potong 2 in x 1 in dpt 16 kpg. Jadi kalau 1 adunan (loyang 8 in x 8 in) boleh dpt dlm 32 kpg.Resepi penuh spt dibawah, t.kasih Ijan dan K.Liza yg berkongsi resepi.

Kuih Serimuka
Sumber; Blog Ijan @ Adunan Citarasaku dan Blog K.liza
Oleh; Dapurmamasya

Bahan A
2cwn beras pulut-rendam 2jam
2 1/2cwn santan cair - 2 cwn dah cukup
sedikit garam

Cara
1. Basuhkan pulut dan rendamkan beberapa jam sebelum dimasak.
2. Masukkan semua bahan dalam loyang dan kukuskan sehingga masak.
3. Lapikkan pelastik dalam loyang bulat atau 4 segi berukuran (8 X 8)
4. Tekankan pulut yang telah masak tadi supaya mampat dan cantik.
5. Kukuskan semula dan tuangkan adunan lapisan atas/hijau.
NOTA: untuk memasak pulut untuk serimuka ni..masukkan pulut dalam loyang bersama santan dan garam..pastu letakkan loyang tersebut dalam periuk kukusan dan tutup. kukuskan sehingga 30 minit. Keluarkan dan kacau rata..pastu tekan pulut dalam loyang yg mahu digunakan untuk kueh serimuka supaya mampat dan kemas..then baru masuk kan lapisan atas..

B[lapisan hijau]
2cwn santan pekat
1/2cwn t kastad + 1 sdb t ubi
1/2cwn t gandum
1bj telor
1/2cwn gula pasir - tambah@ 3/4 cwn gula kalau nak manis
sdkt garam
3-4 helai daun pndan - guna pandan paste
sedikit pewarna hijau[jika perlu]
cara2nya:
1.blend d pndn dngn sdkt air.tapis..campur dngn santan...jdkan[ 2 cwn santan pekat]
2.Masukkan semua bahan dalam mngkuk dan kacau rata. Tapiskan.
3. Tuangkan perlahan-lahan atas pulut tadi.
4. Kukuskan lebih kurang 30 minit.
5. Sejukkan dahulu baru potong dengan pisau pelastik.


hasilnya...mama puas hati sbb menjadi kuih serimuka ini dan sedap rasanya....
resepi serimuka ke 2 nanti akan menyusul...jumpa lagi....

15 comments:

  1. Assalamualaikum Mamasya, singgah sebentar & mohon copy resepi ni buat koleksi yang ada, nanti boleh cuba pulak resepi yg ini..Terimakasih..salam perkenalan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wlmkumsalam Marsita.salam perkenalan juga.silakan mencuba.nak buat kunjungan balas tp tak dpt link blog Marsita...

      Delete
    2. Salam Mamasya,terimakasih atas reply nya..ini link blog saya.
      http://my-mintroom.blogspot.com/

      Delete
  2. As salam kak...
    antara kuih peberet sy ni kak...tp nak membuatnya sngt2 la malas...sbb sy sorang je dlm umh nie yg minat....anak2 makan...tp x bnyk la..sekadar sepotong 2 je...sudahnya klau sy teringin nak makan...beli je...:)

    ReplyDelete
  3. salam kak..ni kira kuih kegilaan saya juga..ehehe.Tapi bila buat tu mmg selawat banyak kali..entah ke berapa kali juga saya buat srimuka..,
    mcm2 hasil2, ada yg jadi, ada yg tidak, ada yg macam nak jadi tapi tak berapa jadi..tp saya mmg tak pernah serikk..

    ReplyDelete
  4. assalam
    dtg singgah mlm2 ni bila nampk serimuka Mamasya tu he he
    berseri cantik sesuai namanya kan...dah tu sedap pulak
    akak ada jg ambik kelas belajar wat kuih yg satu ni, tp buatnya jarang2 sekali he he bkn apa kalu buat tang tepung je makan oleh anak2 pulut tu biar je hu hu

    ReplyDelete
  5. Salam Mama..
    sedapnya serimuka.. kuih yg umi suka mkn, tp tak rajin nk buat. tp takpe, next week nak holiday kat kg ni.. bestnyee bole mkn kuih puas2 hehehe

    ReplyDelete
  6. Asalam Mamasya..Nekcik suka makan atas sahaja..lagilah yang lembut dan lemak berkrim..so selalunya nekcik buat atas sahaja ataupun bawah lapis pisang mcm mamasya buat dulu...suker!!!

    ReplyDelete
  7. cantik kuih seri muka ni.Selalunya Cm gagal nak dapatkan seri jika masak kuih seri muka ni.bahagian atas samada terlalu lembik atau terlalu keras.Hampir putus asa.....tetapi bila lihat kawan-kawan buat dengan cantik ..teringin pulak nak cuba.

    ReplyDelete
  8. Nampak menjadi sungguh mamasya buat...Kuih feveret ni....
    Kalau jumpa mesti beli...cuma kdg2 beli2 tp x sedap sebab x lemak..

    ReplyDelete
  9. Kak nmpak licin serimuka akk ni..sedapnye tgk:-)

    ReplyDelete
  10. Salam mamasya..

    emm memang nampak sannntik je kuih serimuka mamasya ni...
    feberet saya...yup saya..pernah cuba resepi K.liza juga..lebih kurang je dgn wesepi Chef Asma..bg sy dua2 jadi n sedappp...alahai terus je rasa nak buat srimuka...uhh bila posa mcm2 napsu..semua nak..

    ReplyDelete
  11. suka dengan serimuka tapi dah lamaaaa tak buat

    ReplyDelete
  12. Seri muka...sedapnya...Nasib baik terus dpt makan sebab ada pot luck kat opis ni...Tapi tak sesedap idaman kalbu...Ni kalau rajin nak kena cuba jg ni...tapi rumah belum ada pengukus la pulok...Kesian betul...

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2