klik Nuffnang

Monday, May 13, 2013

Pasar Pagi & Lunch Nasi Beriani di Rome, (Rome Pt2)



Assalammualaikum buat semua
Sambung part 2 Trip to Rome.Utk Trip to Rome Pt 1 , klik sini. Pt 2 , masih pg hari 2 di Rom. Masa dalam bas pusing2 sekitar Rom...terpandang pasar pagi...2x juga bas pusing dikws itu, jadi plan nak singgah nanti. Bila bas berhenti sebelum station bas termini iaitu kat kws bulatan air spt gambar di atas, kami terus turun, sepatutnya bas stop di station tak berhenti di situ tp bas ada problem sikit....bas bergesel dg kereta jadi baspun berhenti.


Kebetulan dah dkt dg tempat gerai2 jualan.....jadi terus saja singgah situ dulu.


sebgh deretan gerai. kecil saja kwsnya....jom tengok apa yg dijual.


ada beg, skaf, rantai & brooch


anak2 patung, klip rambut


blouse dari India,harga 10 Euro, bag kain dan skaf turut dijual.


brg2 dari kayu...peralatan dapur dan perhiasan


sweet, jelly dan makanan ringan...menarik diisi dlm bakul dan ditutup penutup bulat.


jelly dg pelbagai perisa


lagi skaf, baju dan bag


tembikar pun ada jual


selepas kws gerai, kami berjln ke pasar pagi.tak jauh dari situ,jln beberapa blok bgn.


di pasar pagi yg terletak dicelah2 antara 2 bgn . mama suka ke tempat ini....sbb dpt melihat suasana pasar di sini dan juga xtvt harian penduduk tempatan.


mcm2 bag ada dijual


gerai skaf...


ada gerai buah2 dan sayuran


buah strawberry yg montel2 saiznya. 1 peket 1.20 Euro...3 peket 3 Euro.


sayur-sayuran yg fresh...


harga capsikum/peperoni 2.50 Euro perkg.terung 1.80 Euro perkg.sebelah terung itu pomodori...buah tomato.

lagi sayur


anak & ibu yg comei...


skaf dan brg perhiasan.skaf byk dijual di sini...


cadar ,sarung bantal ,alas meja dll


keluar dari pasar menuju ke station termini.byk cafe/restoren tepi kaki lima begini.


jumpa restoren halal...perutpun dah berirama. terus singgah lunch di sini, Pizza e Kebab.sebaik saja kami masuk...pekerja bagi salam pada kami.restoren buka 24 jam.


tengok ada nasi yg dijual....sukanya sbb dah kelaparan pagi hanya sarapan croisant.


menu yg ada.....nasi putih,nasi beriani ayam, nasi beriani udang, kurma daging, kari ayam, sayur campur


ayam tandoori, samoasapun ada..


juga pizza. selain itu kebabpun ada.


mama order nasi beriani udang, 1 pinggan 5.5 Euro. wpun nampak nasi berianinya agak simple tp sedap..cukup rasa.kalau nasi beriani mama suka yg simple tak byk sgt rempah...tak cepat muak.


set ayam tandoori dg kentang...4.50 Euro.nipun sedap...ayamnya lembut dan juicy, terasa perapannya.


plate mr husben...nasi putih dg daging kurma + sayur campur


tempat duduk....coca cola


dah lengang...masa mula2 masuk ramai juga omputih yg makan di sini.mama tengok bagus pelanggan di sini, masing2 lepas mkn terus angkat tray ke kaunter. tp mama tak sempat nak angkat tray....pekerja dah dtg kutip.


tak jauh dr restoren itu...ada satu lagi restoren halal India.restoren ni besar sikit & hari ke 3 kami lunch di sini pula.


tram dlm kws bandar


berhadapan station bas....ada gerai jual bag & skaf


masuk dlm station temini sbb jln pintas nak balik hotel...


suasana di station temini yg ramai org


bus city sightseiing menunggu penumpang.

nantikan Rome Pt3. xtvt sebelah ptg & mlm...ke Castel Romano Designer Outlet & Trevi Fountain.

9 comments:

  1. eeee besttttnya....cantiknyaaaa.....geram fiza tgk sayur2an yg segar2 tu...bestnya jalan2....MamaSya x shoping ka...isk..kalau fiza rasanya semua nak borong...=)

    ReplyDelete
  2. Assallamualaikum Mamasya..

    Wah kak..sakan berjalan yer.. Tak pe..tak pe.. sementara ada peluang dan rezeki ni yer..

    ReplyDelete
  3. senanglah sikit ada restoren halal mcm tu kan... perut berisi nak berjalan barulah ada tenaga.. hehe..

    ReplyDelete
  4. Nasib jmpa nasi kn kak..strwbrg gemuk2 nmpk fresh..best btl dpt tgk tmpt org kn..

    ReplyDelete
  5. waa bestnyer paling tak tahan nengok makanan tu kemain sedap...set tandoori tu menggoda betul...

    ReplyDelete
  6. Serius teruja tengok gambar2 kat rome ni.. :-)

    ReplyDelete
  7. menarik ye tempat tu. Besarnya strawbery kat sana...puas makan...

    ReplyDelete
  8. As salam Mamasya..

    Salam perkenalan , semasa di Rome mamasya tinggal di hotel mana ?

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2