klik Nuffnang

Tuesday, May 7, 2013

Trips to Morocco (Pt 3 )



Assalammualaikum buat semua...moga sihat sejahtera. Debaran keputusan praya dah habis....tak nak ulas pjg sbb di Fb dan blog dah byk ulasan. Moga Msia terus maju aman damai harmoni, agama Islam terus terpelihara, bangsa Melayu kuat dan bersatu.harapan juga anak cucu kita generasi akan datang nanti, akn terus dapat dpt menikmati keharmonian tanah air kita Msia....

Berbalik pada entry hari ni, mama nak sambung kisah trip to Morocco....iaitu trip ke2. Kalau trip pertama dulu dari Casablanca terus ke Rabat , trip ke 2 kali ni dari airport Morocco ambil train ke Rabat(tukar train di Sidi Kacem) dan Meknes dg train dan terus ke Ifrane dg taxi. perjalanan mengambil masa hampir 3 1/2 jam dari Casablanca ke Meknes dan Meknes ke Ifrane dlm 1 jam lebih.


Inilah Al Akhawayn University di Ifrane yg mama kunjungi masa ke Morocco. mr husben ada program di situ. Menarik rekabentuk bgn universiti ini dg landscap menghijau. Kami diberitahu minggu lepas salji turun di situ....tp minggu kami sampai cuaca dah mulai panas....masuk spring tp belah malam masih sejuk.


Ada acara promosi Msia di sini oleh para pelajar Msia. acara berlangsung sebelah mlm.


pelajar Morocco turut mengambil bahgian.


beramai2 mengambil bahgian pakaian traditional yg ada di Msia.


pelajar Morocco yg mengambil bahagia dlm pakaian traditional


3 beradik kanak2 Morocco....anak pensyarah turut mengambil bgh


persembahan dikir barat...


esoknya....dari pagi till lunch ada acara. dan sempat bersama kenalan Msia di sana, dpn masjid Univ.


asrama pelajar....dlm kws kampus...


selesai program esok ptgnya kami bertolak ke Casablanca. tp ke Meknes dulu ambil train.


pakaian traditional org lelaki Morocco...jubah sekali dg topi. org perempuannya pun berjubah...



melepasi kws ternakan lembu


kws menghijau.....


biri2 sdg makan rumput


spjg perjalanan dari Ifrane ke Meknes kws pertanian


batas2 itu utk tanaman bawang...


sedang bersantai atas rumput menghijau....


melepasi kws pekan


station minyak ZIZ


tepi jalan ada org jual buah tin


wanita Morocco berjubah hijau siap tutup kepala


lagi wanita Morocco....rata2 wanitanya suka memakai jubah berwarna.


di station train Meknes menuju Casablanca.


dlm train....waktu hampir senja

juga melepasi kws pertanian.dah mlm baru sampai Casablanca.terus check in hotel.

next day.....di bandar Morocco.

petit taxi...

melepasi masjid

keldai masih digunakan di kws kg utk angkut brg

motorsikal ubah suai....muat penumpang

jumpa lagi keldai....

kws kg....last pic ..

nanti sambung kisah cuti2....ke tempat lain pula.nak order jubah boleh klik sini.tq

3 comments:

  1. Perempuan yang pakai jubah hijau tu nampak macam tebal jer jubah dia. Mesti sejuk sangat kat situ yer kak...

    ReplyDelete
  2. cantik design bangunan univ tu ye... sekali pandang mcm chalet pun ye.. hehe..
    seronok dpt tgk tempat org ni kan.. suasana yg berbeza dgn negara kita..

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2