klik Nuffnang

Friday, May 10, 2013

Trip to Rome, Itali (Pt1)




Assalammualaikum buat semua
Habis kisah makanan....samb kisah cuti2.Kali ni sebelah Eropah iaitu ke Rome, Itali.Jarak kalau dari Cairo dlm 3 1/2 jam dg flight. Kisah percutian ke Rome Itali iaitu selama 3 hari 2 mlm baru-baru ni... percutian sekejap saja...hanya pergi berdua. Trip ke kota tamadun lama kerajaan Rome ini sebenarnya perancangan last minit tp sempatlah survey sikit2 di internet tempat menarik di Rome, bgamna nak travel di sana dan hotel pula booking online. Jom tengok gambar sambil mama citer ya..lagi mudah.


Tiba di airport Rome Fiumicino (FCO) pada waktu ptg, masa di sana sama dg Egypt.Airportnya pula taklah sebesar KLIA. Lepas ambil brg terus cari kaunter tiket. Beli tiket shuttle bas pergi balik dari airport terus ke station bus utama Rome iaitu Roma Temini yg mengambil masa dkt 1 jam. harga tiket 1 way antara €4-€6 bergantung pada jenis bas...biasanya bas setiap 1 jam. Kami terus juga dptkan peta di pusat pelancongan yg terdpt dalam airport. Mudah ada peta...senang nak cari hotel yg kami dah booking.Keluar airport je bus dah menanti di luar...elok2 naik bas je...baspun bergerak.


Semasa dalam bus...ternampak org Bangladesh di tgh jln ambil upah cuci kereta...tak sangka di sanapun ada org Bangladesh mencari rezki.


cantik bunga pink dgn bunga2 putih kecil di rumput...dah mula musim spring.


kereta mini.....hanya 2 org muat.


byk kereta mini disana


motor pula ramai guna motor besar gini....yg ni special sikit siap ada atap.


masih dlm perjalanan


dah nak menghampiri station


Dah sampaipun station Roma Temini.station utama...sini ada perkhidmatan bus, train ,metro...mudah nak kemana2.


kws sekitar station.sekitar Roma Temini byk hotel dan restoren....restoren halalpun ada. mmg kws tumpuan pelancong stay di sini sbb senang nak ke mana2..dkt dg tempat pengangkutan awam.


dlm station...salah satu toilet yg ada. nak ambil gambar sbb toilet ni canggih sikit, kena guna kad rasanya kalau nak masuk tolet, jika tidak pintu tak dibuka.tak payah ada org jaga utk kutip duit.


kws sekitar Roma Temini. mulanya bertanya arah jln dg seorg lelaki yg pakai vest kuning sbb ingatkan dia staf tourism, rupanya tidak...siap minta €10 utk tunjukkan jln. tak payahlah kalau nak duit. peta ada..ikut peta saja, dari bus station kami jalan kaki ke hotel dkt 30 minit sbb pusing jln jauh. rupanya ada short cut...10 min saja jln kaki.


selepas check in...rehat kejap.keluar jln2 ke Roma Temini station.Roma oggi Parigi domani . maksudnya Rome hari ni...Paris esok.Parigi tu Paris...dg €35 boleh ke Paris.


kedai dalam station Roma Temini tutup lewat sikit.kedai2 di bandar Rome kebanyakkannya tutup awal dlm kul 8 mlm. Dlm station ada mini market, shopping area, restoren, kaunter tiket & metro underground.



Esoknya, sarapan pagi di hotel..yg cukup simple dgn bun/croissant,yogurt dan teh.roti ada tp roti keras..mmg betul2 keras....tak lalu nak mkn tp tengok omputih suka pula mkn roti gitu. kalau hari2 gini confirm cepatlah slim badan.mulalah terbayang nasi goreng...mee goreng...nasi lemak.


kaunter tempat mkn...kecil je.


lepas sarapan pagi terus jln kaki ke Temini Station.dlm perjalanan jumpa lagi kereta kecil...comei betul saiznya.kereta comei gini senang nak parking...menyelitpun muat.


Untuk pusing bandar Rome dan nak pergi tempat menarik, paling mudah guna bas city sightseeing sbb bas akan lalu di tempat2 yg terkenal. tiket bas city sightseeing Roma boleh beli di bas masa nak naik di station Roma Temini, valid 1 day.kalau nak naik hari ke 2, tunjuk tiket dan tambah €5.boleh turun dan ambil next bas di tempat yg ditentukan.


nak better view duduk tingkat atas.cuaca tak panas, sdg elok je....sbb baru masuk spring.


tersusun rapi motor dan mudah dpt gerai2 air dan buah di lorong jalan...dimana rata2nya peniaga Bangladesh.



melepasi bangunan...


bangunan Santa Maria Maggiore


menarik rekabentuk balkoni...


Palazzo delle Esposizioni...dewan pameran, pusat kebudayaan neoklasik dan muzium di Via Nazionale St. Direka oleh Pio Piacentini, ia dibuka pada tahun 1883.


kereta kuda.


Piazza Venezia


masih kws Piazza Venezia...bulatan yg terletak di tgh Rome, antara laluan utama. Dari sini short distance ke Capitoline Hill, the Roman Forum dan the Pantheon.


dataran di Piazza Venezia


sebuah lagi bgn yg menarik...byk bgnan2 lama begini di Rome


Roman Forum...salah satu tumpuan pelancong


Roman Forum adalah sebuah kws segiempat yg dikelilingi oleh runtuhan beberapa bangunan kerajaan purba penting di tengah-tengah kota Rom


Roman Forum...adalah satu kawasan yg maju di tengah bandar Rom purba. pelbagai aktiviti dijlnkan di sini pada masa dulu.


ramai pelancong kws ni sbb dkt Roman Forum dan...


.....terletaknya Colosseum. Colosseum pd awalnya dikenali sebagai Flavian Amphitheatre.


view Colosseum dari bus.Colosseum adalah bgn yang terbesar di kawasan itu.


Colosseum...bgn yang cukup terkenal ni dicipta semasa Empayar Rom,disinilah gladiators bertarung untuk tatapan org ramai.


wpun sebgh bgnnya telah runtuh tp tetap popular sbg tumpuan pelancong. kalau tak nak beratur pjg boleh beli tiket on line atau di Roman Forum utk masuk Colosseum.mama tak singgah sbb plan nak pusing2 town saja pagi ni....tengok view.


lagi view The Roman Forum(Forum Romanum).


menjaja suratkabar di tgh jalan raya.


bgn di kws taman..


bgn yg sama


byk patung2 di Rom....atas bgn tinggipun letak patung..


kalau tak silap ni pun sbhg runtuhan Forum


Castle Sant'Angelo


masih dalam bus....kelihatan St. Peter's Cathedral,Vatican City


ramainya org nak masuk ke sini. boleh beli tiket on line kalau tak nak beratur pjg...tp mama tak masukpun...tengok dr bus saja.


St. Peter's Cathedral , Vatican City. Negara terkecil di dunia, Vatican City keluasan 0.44 km persegi (kira-kira 0,2 batu persegi) dan dikelilingi oleh bandar Rom.


Vatican City menjadi pusat agama bagi ramai penganut Roman Katolik di seluruh dunia.


byk cafe tepi jalan gini....tp tak halal lah...nak makanan halal cari restoren dkt bus station temini


pakat ambil gambar bgn ni...mamapun ambillah juga.


pokok limau tgh berbuah....tak da pula org curi petik...


lagi bgn dg hiasan patung.

tunggu samb PT 2, kisah singgah di pasar pagi Rome & lunch mkn nasi beriani, di Romepun ada nasi beriani sedap....

17 comments:

  1. bestnyer MamaSya...tapi naper muka berbunga2...he he he

    ReplyDelete
  2. Bestnya Mamasya... dapat tengok tempat orang...banyak pengalaman, luas pemandangan.

    ReplyDelete
  3. As salam...cantik tempat di sana...hehe cute nya kereta.

    ReplyDelete
  4. honeymoon lah tu kan kalau pergi ber2 je best lah tu honeymoon kat Rome, akak belum sampai kalau ada rejeki nak jugak kesana heee

    ReplyDelete
  5. waaa.. berdua je ye? honeymoon lah mama & daddy.. hehe..
    banyak bangunan2 lama yg masih tersergam indah kat sana ye... hanya bangunan colosseum je yg nampak dah uzur sangat kan.. tp masih tetap di jaga untuk tatapan pelancong... mcm ternampak2 je gladiators sedang bertarung sapa paling hebat... (pengaruh movies) hehehe...

    ReplyDelete
  6. Best nyer, teringin nak ke Rome juga satu hari nanti

    ReplyDelete
  7. assalam mamasya
    bestnya kan melihat keindahan Rome ni

    minggu lepas kat Malaysia pun ada ala2 arab spring tp cepat2 kena cantas dgn polisi he heee

    ReplyDelete
  8. Bestnya jenjalan. Anak2 tak jelous ke tu...lagi2 Syakirah tu...
    Nanti sambung cerita lagi ye...

    ReplyDelete
  9. salam kak.huhu!!!bestnye akak p honeymoon. ros dah 5 tahun tg turn honeymoon ke Italy ni tak lepas2 (c.abe tiap2 thn lepas ke Italy). harap2 sempatle tgk Italy ni jugok

    ReplyDelete
  10. salam mamasya
    sampai ke rome mat bangla :-)

    pasal mee tu bila dah sampai cairo tu brapa lama simpan? di frosenkan tak?

    ReplyDelete
  11. Salam Mamasya...alohai dah sampai Rome??? Hu..hu..takpelah..nekcik tumpang tengok gambo gambo
    ajelah...!!
    Besst dapat menerokai bandar bandar yang fofular ni ye

    ReplyDelete
  12. Ada keindahan yg terdendiri di Rome ni ye..seronoknya dpt jalan2 kan

    ReplyDelete
  13. waaaaaa bestnyer ma.... bila la nak sampai sana.. huhuuuuu

    ReplyDelete
  14. Asalamualaikum mamasya....seronok nya gi cuti2... :-)

    ReplyDelete
  15. Bestnyer jenjalan..Tapi naper muka di'bungakan':-)?

    ReplyDelete
  16. Uniknya rekabentuk bangunan kat Itali ye.....

    Tak sabar plak nak pergi November akan datang ni... huhu....

    ReplyDelete
  17. Perkongsian yang menarik. Buat saya teruja nak pergi. Salah satu dari 5 Destinasi Percutian Idaman Saya. Thanks for sharing.

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2