klik Nuffnang

Thursday, May 30, 2013

Moist Choc Cake dan Alkisahnya



Assalammualaikum buat semua
Lepas baking kek RVC utk bday anak2 minggu lepas, mama baking pula Moist Choc Cake atas permintaan abg Syakim utk projek kelasnya MYP 1, iaitu bake sales for fundraising campaign; collecting funds. Parent diminta utk sediakan makanan utk anak2 bawa ke sekolah dan dijual. makanan spt pizza, donut dan cake...tak kira samada beli yg dah siap atau buat sendiri.Duit jualan akan disumbangkan kpd rumah anak yatim.Selain bake sales, pelajar juga ada buat kutipan baju2 terpakai utk didermakan kepada pekerja2 am sek. Mmg bagus sgt xtvt sebegini dpt mendidik pelajar agar suka menolong mereka yg susah dan mendorong mereka membuat kebajikan....membantu setakat yg mampu.


Dan Syakim pula diminta bawa cake, jadi mamapun baking Moist Choc Cake dgn simple choc topping. kek ni dah beberapa kali juga mama buat dan mmg moist dan sedappp.


Sbb utk fundraising mamapun fikirkan resepi kek choc moist yg best ikut selera mama iaitu moist choc kek yg menggunakan susu pekat spt resepi di bawah. Kek ni pernah buat dulu, sini . Tapi mama copy semula resepi spt di bawah;

MOIST CHOC. CAKE
Sumber, Dapur mak Lang
Oleh ; Dapurmamasya

bahan
BHN A - diayak
2 cwn tepung gandum
1 cwn serbuk koko
1st bpowder
1st soda bicarbonate

4 biji telur
2 cwn gula halus - mama letak 1 3/4 cwn
1 cwn susu pekat
1 cwn minyak
1½ cwn air panas mendidih

Cara
Pukul gula + telur = kembang (high speed)
Masukkan susu pekat }
Masukkan minyak }low speed
Masukkan bhn A sedikit demi sedikit }
Masukkan air panas dlm adunan tadi (part ni tak perlu pukul just ratakan ngan senduk kayu)
Bakar 40-45’ - mama bakar dkt sejam, suhu oven 180'c.(bergantung kpd oven masing2)

**nota dapur mamasya
adunan kek ni cair sbb byk guna air dan susu pekat sbb tu moist.bakar hampir sejam baru kek masak...


kek siap dipotong dan masukkan dlm kotak utk dibawa ke sekolah


Abg Syakim (abg no2) awal pg sebelum ke sek. Dan bila balik dari sek dlm kul 4 lebih, adalah sikit alkisahnya.balik je dia dg muka masam terus baring atas katil.... mamapun tanya... napa ni Syakim?..mcmmana dg kek yg dibawa.dia jawap tak tahu. tak tahu...mcm mana boleh tak tahu....Syakim bagi pada cikgu kek itu dan selepas itu tak tahu apa terjadi. Ohhh patutlah dia mooddy sbb tak puas hati tak tahu apa kisah dg kek yg dibawa. Mamapun jadi tak puas hati juga.dah baking kek...nak tahu apa hasilnya bila dibawa ke sekolah. Mamapun tak nak komen apa2 pada abg Syakim...tak nak dia lagi moody, biar dia berehat dulu.....tenangkan diri.tp Abg Syafiq...abg no3, bgtau dia ada pergi tengok tempat bake sales itu...nampak pelajar kelas MYP jual kek mama dan ada org beli katanya...betul Syafiq...betul mama.

(Semua foto pelajar dari ; Fb GPIS MYP )
Dan entah mcm mana bagaikan ada jawapan apa yg kami 2 beranak tak puas hati, selepas itu bila mama buka emel, cikgu emelkan bagi link Fb gambar2 xtvt bake sales pada hari itu (ibubapa akn dpt emel apa2 berita dr sek termasuk hwork anak2).ada gambar kek choc mama yg dibawa sedang dijual bersama dg lain2 makanan.


hanya ada 2 org classmates abg Syakim yg bertugas menjual makanan, lega mama tengok kek dah dijual. rupanya hanya 2 pelajar yg bertugas menjual makanan dan pelajar lain wpun bawa makanan tidak terlibat sama.abg Syakim pula sbb tak diminta terlibat masa jualan kek, dah merajuk dan dia langsung tak nak pergi tengok.


Nilah aktiviti bake sales for fundraising campaign; collecting funds. Ada donut, kek & pizza.


Dan sambutan terhadap Moist Choc Cake yg dijual..tinggal beberapa kpg saja lagi dan emel dari Cikgu Syakim;
Subject: Re: Message from young caring students..
Dear Syakim,
I am sending you my sincere appreciation for the cakes you got today, I bought one and found it delicious =D

Sincere regards,
bila baca emel ni, barulah Syakim tersenyum lebar...happy dia....mama senyum lagi lebar..!


Syakim dg classmatesnya melawat ke rumah anak yatim Dar Al Hana pada bulan Mac lepas. MYP-PPCS1 students started their second Community and Service project in SY 12-13; "Caring for Orphans". During their visit to "Dar Al Hana " orphanage .


melalui lawatan ni pelajar diberi peluang utk bermain dengan sekumpulan anak-anak yatim pada usia 2-3 tahun. dpt memupuk rasa belas kasihan, sikap penyayang, mendedahkan pelajar kepada pengalaman baru, belajar bagaimana menjalankan projek Community dan kebajikan.


anak2 yatim Dar Al Hana yg dilawati oleh kelas Syakim. Minggu lepaspun ada juga lawatan ke rumah anak yatim.


Dan mlmnya pula, sampai saja di rumah kul 11.30 mlm...balik dr jemputan dinner, Syakim bgtau yg dia dpt emel terbaru tadi. Syakim diminta bawa kek choc lagi utk bake sales esok. Syakim... mama minta maaf sbb tak dpt nak baking mlm ni....dah lewat, mamapun dah ngantuk dan penat. Esok ckp kat cikgu sorry bgtau cikgu yg mama tak sempat buat ya.
Itulah alkisahnya Moist Choc Cake...sampai merajuk abg Syakim tapi minta buat lagi moist choc cake....sekian!

17 comments:

  1. Aslmkm kak..waahhh hebat ank bujang..siap merajuk tu..tp yela kan..kita bawak sah2 kita nk jual gitu..hahaha.
    Bagusnya xtvt camni kan..
    ..rasa cam x pernah bt lg resepi ni.save dulula. .rajin kang saya buat..heheh

    ReplyDelete
  2. Ala la la la.. majuk dia yee.. ye lahh for sure dia excited nak jual sama.. kot2 tak boleh.. sian dia.

    anyway mengembirakan orphanage memang menyenangkan hati kita kan...

    ReplyDelete
  3. dah boleh senyum tu dah ok la tu....nampak sedap la...aduh...da la puasa lg hari ni...sabar jek la.

    ReplyDelete
  4. Assallamualaikum mamasya..

    Hihii...merajuk abg syakim yer.. mmg la kak. Mestilah nk tau apa jadi ngan kek tu... tu dia... pas ni mesti bnyk kali cikgu sekolah order dr akk nanti.. ermmm..kek ni pun nadz ada resepinya ambil dr rumah maklang azie gak.. mmg sedap..buat pun senang..

    ReplyDelete
  5. makan kek sambil beramal..sedapnye

    ReplyDelete
  6. salam kak..

    kek coklat moist ni memang sedap dan terbaik..wah, laku dan banyak peminat ya kek coklat tu..best juga kan aktiviti jualan tu..

    ReplyDelete
  7. UBAHSUAI RUMAH area kajang, bangi, cheras, serdang, puchong, subang, shah alam, kepong, nilai, ampang, gombak (Selangor/KL) Sambung dapur, parking, ikat batu, pasang tile, mengecat, plaster, plaster siling, kayu, meja dapur/table top, paip DLL. Hubungi: 0182233854 khaidir click → FACEBOOK atau → BLOGGER

    ReplyDelete
  8. amboii mengancam lah kek tu akak pun nak salin resepi jugak mesti kena puji jugak macam si abang tu kan heee

    ReplyDelete
  9. Ala ciannya dia merajuk...he he he...dpt pujian dr cikgu tu mmg terbaekk la kek MamaSya ni...=)

    ReplyDelete
  10. Salam mama,nampak moist kek cekelet.Bleh try jgk la nanti.
    Alahai smpai majuk si bujang tu kek punya pasal.Tp betul la dh kite yg bw,sepatutnya tuan kek la yg jual sndri.Alhamdulillah w'pun org lain yg jual kek tu tetap laris

    ReplyDelete
  11. assalam
    kek coklat yg moist mesti la sedap
    he hee permintaan tak dpt mesti la mjuk

    ReplyDelete
  12. budak2 seronok nak menjual. tu yg merajuk teruk tu hehehe nasib baik laku ya

    ReplyDelete
  13. kek cam ni yg sedap...klu sy pun tak cukup sepotong 2,malah lebih..hehee..lepas ni harap Syakim tak merajuk lagi..mesti dia rasa seronok klu diberi peluang menjualnya sendiri kan..

    ReplyDelete
  14. He heee..alahaii sampai mjuk kn..klu zila pun majuk jga mama..nk juga rasa kemerihn berjusln cmtu..tp kek msma mmg the best..tu yg laris tau..

    ReplyDelete
  15. Saya yang baca pun tersenyum sorang2 ..

    ReplyDelete
  16. salam mamasya. Saya ana(qistcupcakes)..dr bsb. 3 tahun yg lepas b4 dtg bsb, sy dpt byk info pasal bsb dr mamasya..kalau masih ingat..hehehe..skrg masih lagi di bsb..dan kenalan kak mon (ninasuria)pun ada story pasal mamasya... harap silaturahim ni...bersambung semula...

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2