klik Nuffnang

Wednesday, January 12, 2011

Death By Chocolate Cake



Death By Chocolate Cake..... nama kek ni menakutkan tp teringin nak mencuba sbb ramai yg dah buat....cukup femes di blog.



Baking hari ahad yg baru lepas. Kek ni mmg moist dan yummmy....abg2 suka tp yg paling suka abg no 1. Mamapun suka jugak...pantang dgn kek coklat....pantang kena mkn!

Death By Chocolate Cake
Sumber; Mrs Hidayat @ MyR

Bahan-bahan ( loyang 9" )

* 2 cwn gula (kisar)
* 2 cwn tepung (ayak)
* 3 biji telur grade A
* 1 cwn koko powder
* 1 cwn susu cair
* 1 cwn minyak/ gune butter cair)
* 1 cwn air panas didih
* 1 tsp soda bikarbonat
* 1 tsp baking powder
* 1 tsp esen vanila
* **utk ganache**
* 2 cwn non dairy whipping cream
* 500g cooking chocolate
* 1/8 cwn golden syrup
* ##utk whipped cream
* 1 cwn non dairy whipping cream

Cara-cara

1. tepung +koko powder+soda bikarbonat+baking powder di ayak bersama
2. pukul gula dan telur sampai kembang, tambahkan esen vanila
3. masukkan susu dan minyak/butter cair dlm adunan,kacau sebati
4. masukkan bahan2 yg diayak (cara 1) kedalam adunan. gaul dgn cara kaup balik
5. last skali masukkan air panas..kacau sebati
6. bakar selama 45 minit pd suhu 175-180degree. bule juga kukus slame lebih kurang 1 jam
7. **utk ganache**
8. dlm mangkuk kecil, didihkan whipping cream
9. bila dah didih,padam api...dan masukkan cooking choc. kacau sebati
10. tambahkan golden syrup
11. ambil 1 cwn ganache..bakinya simpan dlm peti sjuk
12. ##utk whipped cream..pukul 1 cwn whipping cream sampai muncul soft peak, kemudian tuangkan 1 cwn choc ganache yg di ambil dr langkah sblum ini. kacau sebati
13. kek yg dah siap..di potong tgh2. sapukan dgn whipped cream dari step di atas.kemudian lapiskan dgn kek yg separuh lg..sapu hingga menutupi keseluruhan kek.kemudian..simpan dlm peti sejuk lebih kurang 30 minit.
14. ambil kek yg dh disapu whipped cream td,sapukan pula dgn ganache yg kita dh simpan dlm peti(rujuk step 11).simpan semula dlm peti lebih kurang 30 minit

nota dapur mamasya; utk whipped cream, mamas simpan dulu dlm peti ais biar whipped cream agak keras sikit.bakar lebih 45 min.



Nilah hasil krastangan.. deco versi mudah..campak-campak coklat rice...



sepotong tak cukup.....

12 comments:

  1. ehem..ehem..terasa kecoklatannya itu.....

    ReplyDelete
  2. Salam Mamasya..

    Cantiknya Mama potong 2 kek tu di tengah2..Lurus jer garisan dia..

    ReplyDelete
  3. Mak oiiiiiiiiiiiiiiiii...
    Berdebar ida tengok kek ni Mamasya. Cantik sungguh kejadian kek ni

    ReplyDelete
  4. hihi...best baca ayat 'pantang kene mkn'! setuju setuju! hihihihi

    ReplyDelete
  5. salam mamasya, adehh tak leh tahan nengok kek ni mama...kalau buat nanti mkn byk pula..tumpang mkn sini lah yer...hehe

    ReplyDelete
  6. wow...look yummyyy nk cuba tp kak..telo tu beat cam nk buat meringue ke or just beat utk mix togather je?

    takut fail beat telo,kek jadi bantat.

    ReplyDelete
  7. OMG..an ultimate temptation cake!!! Am totally drooling here...gorgeous ;)

    ReplyDelete
  8. Salam mamasya. Isyk, kalau tak makan ni memang kempunan... patut ler nama cam gitu....hehe.

    ReplyDelete
  9. Yummy2! Tp kan kak 2mlm lps saya baru je Cuba resepi kek coklat blackbeauty akak tu, tu yg bila baca bhn2 kek yg ni terus saya kata mcm sama ni cuma cara buat dia je leceh sikit compare blackbeauty akak tu

    ReplyDelete
  10. Salam Mama....
    Sedappppppppp nya....Ada Tinggal Untuk Kak Lin Tak?

    ReplyDelete
  11. salam mamasya,
    wah kat sini pun ada kek coklat..nak tukar2 tak mama,rasa sikit..lembut nampaknya kek 'death' ni....

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2