klik Nuffnang

Friday, February 1, 2013

Churros cicah Choc Sos



Assalammualaikum semua....moga sihat dan sejahtera.
Entry ringkas kali ni iaitu churros yg dibuat beberapa hari lepas. Ada lebih choc sos masa buat Creamy Choc Oreo , itu yg teringat nak buat churros cicah dg choc sos sbb anak2 mmg suka apa2 yg bercoklat.Mulanya buat 1 adunan....nak test dulu anak2 suka ke tidak....hidang terus habis licin, jadi buat lagi 1 adunan, itupun habis. Esoknya buat lagi 1 adunan.....kalau anak2 dah suka, mmg rajin sikit mama nak buatnya.Lagipun bahan2 utk buat churros nipun mudah.


Cara dan bahan2 utk buat churros ni lebih kurang spt cream puff, cuma beza ni versi goreng. Mcm cream puff juga, rasanya mmg tawar dan kenalah mkn dg choc atau tabur gula. Nak membuatnya dah lama tapi asyik bertangguh hinggalah jumpa resepi di blog Reen, terus teringin nak mencuba,t.kasih Reen kongsi resepi. Utk sos choc boleh tengok resepi sebelum ini.

CHURROS
Sumber; Blog Reenkhan
Oleh; Dapurmamasya

Bahan-bahan
1 cawan air
1 sudu makan gula
1 1/2 cawan tepung gandum - saya bubuh 1 1/4 je
1 biji telur - size L
1/2 sudu kecil garam
1 sudu makan butter
#Gula+cinnamon powder atau hot chocolate

Cara-cara
Didihkan air, garam, butter dan juga gula.
Kecilkan api. Masukkan tepung.
Kacau cepat2 agar tepung tidak berketul2.
Angkat dari api. Masukkan telur dan kacau sebati.
Panaskan minyak.
Masukkan adunan ke dalam acuan (boleh gune nozzle bentuk bintang dan masukkan dalam piping bag).
Picit dan potong panjang ikut suka@ picit dan bulatkan macam french crullers.
Goreng hingga keemasan.Angkat dan toskan.
Taburkan gula+cinnamon atau celupkan ke dalam hot chocolate.


sukanya Syakirah bila dpt cicah dg choc....


betul tak Syakirah ?....betul mama....


sorang lagi yg suka mkn churros cicah coklat...iya kan abg Syazrin.


churros ni sesuai utk minum ptg sekeluarga.kalau tak nak mkn dg choc...boleh tabur gula saja.

16 comments:

  1. Nak cuBA la....mcm senang buatnya kak.....bdak2 msti suka....:-)

    ReplyDelete
  2. alahaiiiii seronoknya tngk anak2 mamasya menikmati churros yg mamaNya buat..cicah sos coklat lagi..so yummy...

    ReplyDelete
  3. faa baru amek resepi...tiap hari cadang nak buat tp asyik skip je..alih2 mama yg buat dulu..hehehe...faa kena buat cepat ni..

    ReplyDelete
  4. Salam Mama..
    alaaa ni yg buat umi teringin churros pulak ni.. takleh jadik :p

    ReplyDelete
  5. mmmmm...sedapnya cicah choc yer... angkut resipiya dulu yer Mama...

    ReplyDelete
  6. salam mamasya,
    nampak sedap churros ni. harus di cuba nanti ;p

    ReplyDelete
  7. mmg sedap kan churros ni time panas2 tu huh tak cukup coklat rasa ya kan Mamasya

    ReplyDelete
  8. best tuu makan panas2 cicah coklat ;) sy teringin nk mkn churros kat europe...tak mo buat sendirik... mode verangan...

    ReplyDelete
  9. wah dapnyeee...mkn dgn coklat mmg best..lama ngidam nk buat tp xterbuat2..hihi..

    ReplyDelete
  10. assalam
    nampk shakirah mkn tu sedapnye, cicah coklat
    simpan resepi msk dlm list he hee

    ReplyDelete
  11. Salam Mamasya...ni macam senang sikit dari cream puff kan..nnti tnggu lapang lapang sikit bolehlah nekcik mencuros tapi makan ngan kuah doyan..klass gitu!!

    ReplyDelete
  12. Sedapnyer....mintak izin salin yer. Tqvm

    ReplyDelete
  13. mamasya boley saya tau 1/4 tu mcm mana ya... untuk sukatan tepung . saya xberapa nk fhm... mklomlah bru first time nak buat...

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2