klik Nuffnang

Monday, February 4, 2013

Desssert lagi.....Melty Hersyey



Assalammualaikum buat semua...moga semuanya sihat sejahtera.
Utk entry hari ni mama hidangkan dessert lagi.....kali ni Melty Hersyey yg mula top kat Fb.Mama buat minggu lepas selepas creamy choc oreo sbbnya anak yg sulong nak mkn lagi dessert....tak puas mkn dessert sebelum ini....tp mamanya yg sebenar tak sabar nak rasa dessert ini.....


Rasanya agak creamy....dan anak2 komen sedap.....budak2 kalau dessert mcm aiskrim letak pula choc mmg suka.


Tengok resepi Melty Hersyey ni ada pelbagai versi....terpulang pada citarasa masing2 nak olah resepi macammana dan sama juga dgn creamy choc oreo. Dan mama pula guna bahan2 yg ada dlm stok di dapur. Ikut resepi guna sirap Hersyey....ialahkan namapun Melty Hersyey kena letak Hersyey punya tp mama tak da sirap itu, jadi godek sos choc sendiri guna serbuk choc Hersyey. Resepi copy dari di Fb, tkasih buat semua yg sudi berkongsi.

Melty Hersyey
Sumber; Fb Azina Ahmat & Faridah Haron; resepi dari SyaRiz E-Shoppe
Oleh; Dapurmamasya

BAHAN2NYA
1CWN WHIPPING CREAM
1CWN FRESH CREAM @ CREAM CHEESE - mama guna cream cheese
200ML SUSU PEKAT MANIS - letak 150 ml (creamy...boleh kurangkan lagi)
-PUKUL SEMUA BHN DIATAS SEHINGA PEKAT(TK PERLU KENTAL)
SIRUP HERSYEY COKLAT/STRAWBWERRY - ganti sos choc
BISKUT MERRIE SECUKUPNYA - ganti oreo
SMARTIES,CHOC CHIP ,KEKACANG(JIKA SUKA) DN CHEDDAR CHEESE(DISAGAT )SEBAGAI HIASAN

CARA MELAPIS
AMBIL BEKAS DN CEDOKKAN 1 SENDUK KECIL KRIM YG DIPUKUL.
SUSUN BISKUT MERRIE .BOLEH GANTI DGN BISKUT OREO
PAIPKN COKLAT HERSYEY DAN RATAKAN(NUTELLA PON SDAP)TABUR COKALT CHIP.
ULANG LAGI LAPISAN ATAS SEKALI LETAK CREAM DN PAIPKN SDKIT CHOC HERSHEY DN TABUR HIASAN IKUT KRETIVITI.SIMPAN DLM PETI AIS BBRAPA JAM SBLM DIHIDANGKAN..


letak cream dulu, biskut dan kemudian baru choc


utk Syakirah dan abg2 bertiga...


utk abg no 1...habis 2 gelas


tabur lapisan atas dg choc rice, choc chip & cheddar cheese & pacakkan kit kat.

15 comments:

  1. sedapnyeee..femes dah melty hershey nii..bila la Jiha pulak nak cuba yer..hurmmm

    ReplyDelete
  2. yaallah cairnya tgk...nk segelas boleh?hihihi

    ReplyDelete
  3. klau menu kt rumah sll "gempak"...mesti ank2 dan suami xnak makan luar...airtgn ibunda terbaik...:)

    ReplyDelete
  4. Salam Kak..Ohhhhh..Budak2 mesti suka ni....

    ReplyDelete
  5. skrng musim buat nie plak ye kak...crepe da x nmpk sngt plak....bole kata hari2 da nmpk melty nie kat pesbuk.... Geram plak tgknya...lmsti sedap nie....:-)S

    ReplyDelete
  6. sana sini dah mula mendessert begini Mamasya.... uwaaaa...kita tak berani lagi!

    ReplyDelete
  7. tgh meletop deesert ni...mmg org kat sini pun dah tringin semacam je..hi2..sedapnya,sedapnya...

    ReplyDelete
  8. aduh sedapnya Mamasya macam ter hingin nak buat ni boleh lah try nnt guna cup kecik2 pun ok gak ni kan heee

    ReplyDelete
  9. assalam Mmasya
    desert mahal ni kan he he cream cheese dan whipping cream
    mengiurkan, sah2lah budak2 suker ni

    ReplyDelete
  10. Salam MamaSya....hari tu masuk umah kak ita (masam manis) pun tunjuk dessert harsyey...jenguk umah akak pun tunjuk dessert ni...ni dah menggugat keimanan diet fiza dah ni MamaSya...huhuhu

    ReplyDelete
  11. Salam Mama,
    Kat sana tgh cuti sekolah ke? bestnyee budak2 dpt mkn dessert sedap2.. nak sikit! :D

    ReplyDelete
  12. dah ramai nampak yg cuba dessert ni... nampak sedap..

    ReplyDelete
  13. Makin famos amos dessert ni kan mamam bile laa nk nerai nihh

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2