klik Nuffnang

Wednesday, February 6, 2013

Tapai...dessert dulu hingga kini



Aslmkum buat semua....
Dah habis kisah dessert yg baru meletop kat Fb.....nak kongsi pula dessert yg terkenal dr dulu hingga kini iaitu tapai...yg tetap ada peminat wpun dessert moden byk yg muncul silih berganti. Tengok kat tempat kenduripun ada juga yg hidangkan tapai sbg dessert...dan tapai antara yg pasti mama ambil dulu. MIL mamapun setiap kali raya mmg tak miss buat tapai utk dihidangkan buat keluarga.


Kalau di Msia...jumpa org jual tapai mmg confirm mama beli sbb suka mkn tp tak lah mkn byk sekaligus....mkn 1-2 bungkus yg kecil...lebih simpan dlm peti ais, mkn sejuk kemudiannya.Tapi bila dok jauh merantau gini.....mana nak jumpa org jual tapai. Nak mkn kenalah buat.Dulu pernah buat bungkus dg daun pisang tapi kali ni daun pisang tak ada , jadi letak dlm bekas kecil biar senang nak mkn. Ragi utk tapai beli di Pasar Payang masa balik cuti sekejap pada bulan Dis lepas. Untuk resepi boleh tengok di sini.


tapai simpan dlm peti ais mkn yg sejuk lagi sedapp....manis...dingin...

18 comments:

  1. percaya tak mama...saya memang tak makan tapai... malu jugak, as orang kelantan. cuma kalau tapai ubi, tapi yang goreng, baru saya makan. hiiiii

    ReplyDelete
  2. saya mmg suka sgt tapai pulut dan tapai ubi kayu.

    ReplyDelete
  3. Kecurrrrrr... walaupun dihidang dimalam hari tapi tetap mengecurkan!

    ReplyDelete
  4. Mama buat sendiri ke? Mertua akak ada ajar buat tapai tapi akak buat dlm tupperware, dia guna daun pisang, lebih sedap. Lps tu akak suka buka jengah dlm tu dlm masa pertapaan dia, tapai pun jd mcm benyek je. Mertua kata jgn di buka2 selama 2 hari. Kat Kelantan ada tapai pulut hitam kan?

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum...MamaSya,...fiza pun suka tapai ni...bila makan sejuk2 aduyaiii...sedapnyerrr...he he he...pernah sekali buat...famili fiza mmg suka makan...he he he....pasni blh la buat plak...dapnyer MamaSya....

    ReplyDelete
  6. Pandainya akak buat tapai.....selalu kadang ada orng x jdi tapainya....

    ReplyDelete
  7. nti bolelah di adaptasi jadi cendol pulut tapai...ermmm yummy. Tapai beras ni saya suka makan sblm dia btul2 masak....tak berair dan manisnya pun xmenyengat sgt...:)

    ReplyDelete
  8. Salam mama....
    Suka mkn jgk tp mkn skit2 sejuk2 br sedap knnn.....tgk mamanya tapai pun dh kecur2 rasenya...hehe

    ReplyDelete
  9. pandainya mamasya buat tapai akak belum pernah buat se umur hidup ni heee boleh lah try nnt

    ReplyDelete
  10. Assalam mamasya,
    waduh rajin betul mama buat tapai..kita tapai nasi ni kita pernah buat alhamdullilah menjadi..tapi kalau tapai ubi..dah berapa kali buat asik bentan aje..heheh..last2 beli sudah..:)

    ReplyDelete
  11. Saya duduk kat Melaka kak. So, memang selalu jumpa tapai. In fact, setiap wedding selalunya memang ada tapai.

    ReplyDelete
  12. ala mama, dah lama tak makan tapai walaupun dok m'sia. Kawasan saya dok skrg ni susah skit na cari tapai. kalau dekat boleh tumpang sekaki

    ReplyDelete
  13. betul tu dari dulu hinngga kini tetap no 1 he he kita semua adikberadik suker sgt
    sb dulu mak selalu buat. kan dulu tapai ni letak dlm daun keladi memang wangi baunya, bila mak buat mesti sorok dulu bila jadi berbau semua tanya mak buat tapai ya he he nostalgia zaman dulu2
    sampai skrg pun cuma jarang2 dah sb terlebih senang batuk makan tapai ni kan

    ReplyDelete
  14. i really love tapai pulut. sangat2 suka.. lagi best kalau letakkan tapai dalam bekas tambah air sejuk plus ice then letakkan sirap.. wala weiiii..

    ReplyDelete
  15. Sy suka tapai pulut & tapai ubi. Sedap...mcm mana ni..tgk itu sedap, tgk ini sedap...

    ReplyDelete
  16. Salam Mamasya...kalau tapai ubi nekcik suka orang klate buat macam puding tu..bubuh santan ngan telor..sejukkan!!

    ReplyDelete
  17. Salam Mamasya,
    Anak2 akak suka sgt dgn tapai ni sbb dulu babysitter rajin buatkan utk mereka, tp akak tak pernah makan....

    ReplyDelete
  18. aah betullah kan kak...tapai ni memang evergreen...teringat kat nenek kita suka buat tapai...

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2