klik Nuffnang

Monday, February 25, 2013

Jalan-jalan ke Khan El Khalili



Assalammualaikum buat semua
Mama nak sambung citer ttg jalan-jalan ke Khan El Khalili....dah beberapa kali pergi, jadi gambar2 di Khan El Khalili mama kumpul sekali gus utk entry kali ni. Khan El Khalili adalah salah satu tumpuan pelancong utk membeli belah terutama brg2 souvenir...biasa byk bas pelancong bawa pelancong ke sini....tak lengkap ke Cairo kalau tak singgah ke sini. Kws Khan El Khalili dijaga oleh polis dan tidak semua kenderaan dibenarkan masuk utk tujuan keselamatan tp kalau jln kaki masukpun tak da masalah sbb dpnnya jln utama. Dibuka setiap hari tp hari Ahad byk kedai yg tutup. Ramai pengunjung terutama pengunjung tempatan bila waktu ptg hingga ke malam. Kalau pergi waktu tgh hari tak ramai sgt org....selesa nak jln2.


Mula2 masuk kws ini akan jumpa Masjid Husein yg terletak di kws dpn. Jadi kalau melawat Masjid Al-Azhar & Masjid Husein boleh terus ke Khan El Khalili sbb berdekatan antara satu sama lain....jln kaki sahaja.



Khan el-Khalili pernah dikenali sebagai bazar Turki Uthmaniyyah semasa zaman Ottoman. Dibina pada tahun 1382 oleh Djaharks Emir el-Khalili. sumber; wiki Telah lama pasar ni ada tapi hingga kini masih ramai pengunjung.


Khan El Khalili merupakan deretan kedai dan gerai di satu lorong yg pjg dan sepjg lorong itu ada byk2 lorong kecil yg juga menjual brg2....satu haripun tak habis kalau nak kesemua kedai...byk.


mcm brg ada di sini....bgh dpn byk kedai2 souvenir


pakaian...


jgn terkejut jika ada penjual yg menyapa dg berkata...apa kabar...Msia boleh...harga murah...cantik-cantik....sbb ada penjual yg boleh bercakap Melayu sikit2 sbb ramai juga pengunjung dr Msia selalu ke mari.


pashmina dgn pelbagai warna...sapa2 yg suka pashmina mmg rambang mata..byk jual di sini...pandai2lah menawar.


byk kedai dan lorong2 di sini....pusing2 akan keluar jln lain...



junjung roti sambil minum. selain brg jualan....mama suka perhatikan gelagat org ramai terutama penjual disini.


kedai rempah dan brg2 dapur...ada cili kering, roselle kering , gula strawberry dll


bukan saja pelancong yg dtg sini.....org tempatanpun ramai..


mcm2 souvenir


shisha pun ada jual


kwsnya redup sbb kiri kanan kedai yg berdekatan....


tiada kenderaan di kws ni....jln kaki sepjg lorong kedai


semakin ke bhg dalam...semakin sempit sbb ramai penjual..


brg2 dari bulu binatangpun ada dijual...


penjual biasa duduk di dpn kedai memanggil pelanggan masuk. yg tak tahan bila ada penjual sibuk nak promot brg mrk...cuba mengekor kita...ckp saja tak nak...no..no.


pakaian, tarbus dll


botol kaca dg pasir....cantikkan...mama dah buat koleksi botol gini..


kedai rempah


sebelah pegang basikal....sebelah pegang roti...


mcm2 ada....jln2 cuci mata


jual kacang...mcm2 ada...


jual ubi keledek bakar


dah dtg sini rugi tak membelikan...


mcm biasa kalau tempat yg ada pelancong mmg kena pandai tawar...tak pandai cakap Arab , tekan je calculator...tak bg kurang...tinggalkan kedai...biasa penjual akn panggil kita utk bg harga yg diminta....itu caranya. tp mama tak payah tekan calculator sbb kamus bergerak sentiasa ada bersama @ mr husben...

9 comments:

  1. Best jalan2 tempat orang ye. Byk betul bawa roti...terror lak tu bawa sblh tgn.

    Byk menu raikan tetamu...kalau sy tgk menu tu...sy pun puji semua sedap...tu baru tgk belum rasa lagi...

    ReplyDelete
  2. window shopping kt sini jap...:) rambang mata dibuatnya ni...:)

    ReplyDelete
  3. salam mamasya.
    sakan tu klau dpt shopping....btw pasir color2 dlm botol tu kami ada 2botol tapi qatar mari.hehe

    ReplyDelete
  4. Salam mamasya...

    klau ke cairo ni brg apa yg wajib beli ek? saya nk pegi bln depan, tp on bisness matter, so ada limited time utk shopping2 nih..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Zana.
      yg wajip beli tiada di negara lain ialah papyrus yg tulis ayat Al-Quran..ada mcm2 saiz, balik Msia boleh framekan. boleh beli pashmina, shawl, roselle kering , kunafa...

      Delete
    2. Thanks mamasya....suggestion tu amat2 lah membantu, emmm byk jgk nk membeli nih..hehehe

      Delete
  5. slm kak Mamasya..
    bestnye kak dpt jln n jejak ke negara org...mcm2 ade dsana tu...tmpt pon mnarik n cantik2..QH dpt tgk gmbrnya saje pon dh cukup :)

    ReplyDelete
  6. Assalam mamasya
    bestnya kan mcm2 ada tu
    ank buah duk Qatar bertugas blhlah kirim nanti

    ReplyDelete
  7. masa saya ke sana disember lepas macam mana saya boleh terlepas pandang botol berpasir tu kak... sebenarnya saya dan suami dah kena tipu sebab tu jadi malas nak jalan jauh lagi...

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2