klik Nuffnang

Tuesday, March 8, 2011

Grilled black pepper honey Chicken



Utk hari ni tayang ayam bakar yg dibuat week end beberapa minggu lepas. Ayam bakar nipun menu ulangan..pernah ada dlm entry sebelum ini. Cuma kali ni tukar nama .....pakai nama omputih pulak.



Bahan-bahan utk ayam bakar ini mudah. Anak-anak kalau ayam bakar suka meratah...bahagian kepak dengan peha tu yang paling suka.

Grilled black pepper honey Chicken

Bahan
1 ekor ayam - potong 4
5 ulas bawang putih- tumbuk
2 cm halia - tumbuk
1 sb lada hitam - tumbuk
2 sb sos lada hitam
2 sb madu
2 sb sos tiram
garam secukup rasa

Cara
1.Campurkan semua bahan dgn bahan yg ditumbuk
2.Perapkan ayam dgn bahan yg dicampur lebih kurang 1 jam.
3.Bakar ayam selama 1 jam dlm oven 200'C.(bergantung kpd oven masing2)
4.Balek2 ayam jika perlu...mahu garing sikit bah bawah.



baru masak....panas-panas keluar dr oven..



buat juga mash potato mkn dgn ayam bakar .

6 comments:

  1. Salam mamasya,
    Sedapnya ayam grill... Makan ngan mashed potato tu yang mengancam. :))

    ReplyDelete
  2. salam mama,,
    sedap la ayam ni..ala2 kenny rogggggersssss ker...htr la zie ckit

    ReplyDelete
  3. sedapnya ayam ni mama...kalau dapat ratah gitu jer ni...hee

    ReplyDelete
  4. I'm so so so drooling right now! Wish to grab some pieces now ...hehe ;)

    ReplyDelete
  5. salam mamasya..lama tak bersua si alam cyber ni;)bukak2 tengok ayam menjilat jari..nampak sangat sedap tu..bukan budak2 jer mamasya,mak pak budak pun suka kepak and peha;):)take care.

    ReplyDelete
  6. salam Mamasya...apa khabar? Waaaah menggoda kita dgn ayam panggang eh....terliur sungguh tgk berkilat2 gitu...

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2