klik Nuffnang

Tuesday, July 19, 2011

American Cho Cake Lagi



Sebenarnya nak publish entry hari keluarga baru-baru ni tp entah tertekan apa, sbgh gambar hilang....kena upload balik gambar. Jadi sementara gambar di upload layan dulu American Cho Cake...ni resepi ulangan. Buat beberapa minggu lepas sbg buah tangan untuk memenuhi jemputan makan2 dan utk anak2 makan di rumah.



Pernah buat sebelum ini tapi tak palah rajin hari ni copy semula resepi di sini...senang dirujuk. Suka baking kek ni sbb antara kek yg paling senang nak buat.Sukat pakai cawan, campur semua, godek sekaligus, bakar. Utk topping kek ni, sapu dulu dg whipping cream yg dah dipukul kembang lepas tu curah topping choc.

American Chocolate Cake
Resepi Asal;Ninie copy dr FP Zahara
Sumber; dapur-mamasya.blogspot.com

BAHAN
2 cups flour*
2 cups granulated sugar-guna caster sugar
3/4 cups cocoa*
2 tsp baking powder*
2 tsp baking soda*
2 eggs
1 cup of milk (fresh)
1 cup of corn oil
1 tsp vanilla essence
1/2 tsp salt
1 tsp Nescafe, added to 1 cup of hot water

Cara;
Mix all together in a bowl.
and bake for 45 minutes.. suhunya sya guna suhu bakar
cake biasa tu.. 170C sebab masa cousin sya beri
recipe, tk dak tercatat suhu, sya hentam je.

ni yg kita buat;
1.Ayak bahan * sekaligus
2.Pukul sekejap semua bahan kecuali bahan diayak*, susu dan air
3.Masukkan bahan yg diayak,air dan susu.kacau kejap dgn senduk kayu.
4.Bakar dgn preheat oven 170 selama 45 min.
***Satu lagi kalau nak elok potong kek ni guna pisau plastik..



rupa paras kek sebelum di make up...



Rasanya spongy sikit dan moist...letak topping yummmy



Kek yg diatas ni buat utk buah tangan....deco ringkas sbb tergesa2 nak keluar..kebetulan penuh xtvt hari tersebut.

8 comments:

  1. Assalamualaikum Mama...


    Sedapnya Kek Coklat Ni...Lama Tak Buat Kek Coklat...Tinggal Sepotong Untuk Kak Lin Yer Ma...

    ReplyDelete
  2. Assalam kak, sedapnya tgk kek si hitam manis tu kak...memang menawan dgn toppingnya tu..teringin nk buat tapi kalau buat tak ada org nk mkn pula.

    akak, kat finland ni memang ada jual serbuk agar-agar yg kosong jer...senang ada kedai aseanic tu semuanya ada.

    ReplyDelete
  3. Mamasya....meleleh air liur tgk kek coklaaaat nihh...kejaaamm taaauuu...cantik dimarble camtu..

    ReplyDelete
  4. Assalam mamasya,
    waduh..kek coklat!!!!!..lutut longgar ni..sebab tak boleh tengok kek coklat..heheh allergic!!...bukan allergic apa allergic nak rasa..hahah...sedapnyaaaaaa...boleh masuk list ni..

    ReplyDelete
  5. Akak, kek ni la paling senang dibuat. kalau ada majlis apa2 buat yg ni je paling cepat, senang dan sedap!

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Mamasya,
    Kek ni memang sedap, buatnya pun senang, terliur aja kita melihatnya. Macam trademark Mamasya la kek ni hehehe.

    Opsss sebelum terlupa, akak nak bagi award kat Mamasya, nanti singgah rumah ya

    ReplyDelete
  7. ASSALAMUALAIKUM MAMASYA......

    Sedapnya nampak kek ni x blh tengok kalau kek coklat ni hehe... tapi mcm mana nak buat belang2 kat atas cam tu huh

    ReplyDelete
  8. cantik nyaaa kek coklat tu... fav kita nie... sedaaap...

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2