klik Nuffnang

Wednesday, July 27, 2011

Black Magic Cake; mudah dan sedapppp....



Seperti yg dinyatakan dalam entry kek birthday penuh buah-buahan yg resepi kek coklat akan menyusul,jadi entry kali ni tayang resepi kek yg digunakan utk kek birthday berkenaan.
Oleh kerana buat kekpun last minute...jadi guna resepi kek cho yg cukup mudah..macam American Choc Cake...sukat pakai cawan..godek..bakar...iaitu Black Magic Cake. Cuma kelainannya dari American Choc Cake, kek Black Magic ni guna buttermilk. Satu lagi tertarik nak mencuba kek choc ni selain dr mudah sbb namanya Black Magic tu...



Resepi kek ni jumpa di Yat Maria@yateasybakes.blogspot.com..t.kasih Yat kongsi resepi kek yg simple ni.

Black Magic Cake
Resepi; Yat Maria@yateasybakes.blogspot.com

Ingredients:
2 cups sugar
1-3/4 cups all-purpose flour
3/4 cup HERSHEY’S Cocoa - guna serbuk coklat biasa
2 teaspoons baking soda
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon salt
2 eggs
1 cup buttermilk or sour milk*
1 cup strong black coffee OR 2 teaspoons powdered instant coffee plus 1 cup boiling water
1/2 cup vegetable oil
1 teaspoon vanilla extract

Directions:
1. Heat oven to 350°F (180C). Grease and flour two 9-inch round baking pans or one 13×9x2-inch baking pan.
2. Stir together sugar, flour, cocoa, baking soda, baking powder and salt in large bowl. Add eggs, buttermilk, coffee, oil and vanilla; beat on medium speed of mixer 2 minutes (batter will be thin). Pour batter evenly into prepared pans.
3. Bake 30 to 35 minutes for round pans, 35 to 40 minutes for rectangular pan or until wooden pick inserted in center comes out clean. Cool 10 minutes; remove from pans to wire racks. Cool completely. Frost as desired. Yields 10 to 12 servings.

* To sour milk: Use 1 tablespoon white vinegar plus milk to equal 1 cup.



Inilah rupa paras kek sebelum dihias dgn buah.Mmg sedap kek ni moist dgn topping..yummyy...



Kalau kek mmg suka buat kek cho sbb mudah dan jarang tak menjadi tp yg pentingnya sbb anak-anak cukup suka kek cho..kecuali Syakirah dia tak suka sgt dgn kek. kalau kek lain tu diorg mkn sikit aje...lastnya mama yg kena perabih....

8 comments:

  1. Mamaaaaaaaa... :)


    sedap kan kek nih...ishhhh mama tayang cap lap-lap lagi....sgtla menawan hatiku.

    ReplyDelete
  2. Salam Kak ...Amboiiiiii...memang penuh buah-buahab ni..Segugus anggurnya siap ngan tangkai-tangkai sekali.....Apa-apa pun kek ni nampak moisssttttt sangattt

    ReplyDelete
  3. mesti penuh rasa coklat kek ni kan? mmg boleh cam ziela kerap betul buat kek coklat... tp takper sbb anak2 ziela slim2... mkn kek selalu pun takpe.. hehehe... ratna kena control sikit.. anak2 semua dah debab2.. hehehe.. serupa dengan ibunya jugak ahakss!

    ReplyDelete
  4. Mamasya...aduhai...kak cek u turn balik ni...semput2 sampai balik....tak dan sampai rumah pun ...mau tengok ini black magic cake...manyak cantiklah...nampak sedap...nak rasa sepotong...:)

    ReplyDelete
  5. sedapnya nampak kek tu moist betul.. suka sangat dengan kek coklat saya satu family

    ReplyDelete
  6. Kek black magic tak pe, jangan dok buat black magic dah ler...hehehe... Sungguh mengecurkan sekali warna kek Mamasya.

    ReplyDelete
  7. Mesti sedapkan kek ni mama....tengok pun dah tau...ni mesti cuba ni...

    ReplyDelete
  8. Assalam mamasya,
    waduh kek coklat yang gebu..sedap nii..alala..lutut lemah lagi..allergic cake coklat ni..hehe

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2