klik Nuffnang

Monday, July 18, 2011

Mango Jelly Pudding



Masih menu yang menyamankan tekak, maklumlah cuaca panas skrg....kali ni Mango Jelly Pudding...menggabungkan puding mangga dgn jelly dan whipping cream. Kalau isi dlm bekas2 kecil sesuai utk dihidangkan buat tetamu.Enak dimakan semasa sejuk.



Buat minggu lepas....mangga ada beberapa biji dlm peti ais...stok jelly dlm almaripun masih ada, itu yg terfikir nak buat puding...kalau puding mmg favorit..tak kira puding apa . Untuk lapisan puding yang pertama, resepinya ambil dari K.Besah @ MYR...t.kasih berkongsi resepi. Untuk lapisan pertama buat tidak terlalu keras sbb suka puding yg lembik sikit.Ada 3 lapisan semuanya.

Lapisan 1; Puding Mangga

Bahan-bahan ( seisi keluarga )
• 1 cawan tepung jagung
• 1/2 cawan gula
• 3 cawan santan
• 2/3 cawan susu segar @ susu cair
• seketul kecil gula batu sebesar ibu jari.( jika x ada pun x apa)
• 1/3 sudu teh garam
• secawan buah potongan kiub mangga masak(1x2 cm)- mama potong halus

Cara-cara
1. potong kiub mangga, dpatkan 1 cawan.
2. gaul rata semua bahan kecuali buah mangga.
3. kacau atas pi sederhana hingga memekat, pstu guna api yg paling kecil. masak hingga pekat & berkilat, lebih kurang 25 minit tempuh mengacau.
4. masukkan kiub mangga, gaul rata dlm 10saat. matikan api.
5. tuang dalam acuan yg telah dibilas dgn air bersih. sangat sesuai dimasukkan dlm acuan kecil2.

Lapisan 2 ; Jelly

Masak air panas mengikut sukatan pada kotak jelly (guna jelly perasa mangga), hingga mendidih. Masukkan jelly tersebut dalam air mendidih dan kacau tunggu sejuk sedikit tapi masih dalam keadaan cair baru tuang keatas lapisan 1.Biarkan beku sedikit.

Lapisan 3

Whipping cream
Pukul whipping cream hingga gebu dan sapu keatas lapisan jelly tadi.Hias dgn hirisan mangga mengikut kreativiti masing2. Sejukkan seketika dlm peti ais. Enak dimakan semasa sejuk.



Mango jelly pudding versi tak letak whipping cream. tanpa whipping creampun dah sedap.....



jemput jamu mata...tuan rumah nak masuk dapur dulu dah tiba waktu bertugas... masak lunch!

8 comments:

  1. huhuh..sedapnyer...mangga memang peberet kak oii... thanx yer sudi wat tag tu.. baru lah kenal serba sdikit dibalik tabir mamasya :)

    ReplyDelete
  2. Kak, sungguh terguda nengoknya tau...ishhh mangga tak ada tukar ngan stroberi boleh tak kak?...hehe

    ReplyDelete
  3. kaler dia cantik la... mewah gitu. mcm kaler blog ni jugak. ehhe

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Mamasya,
    Nyaman aja tekak ni bila tengok manggo puding, klu kat rumah jenuh berebut.

    Suka baca tag award part 5 bila Mamasya jadi cikgu, tersenyum jer bila bayangkan Mamasya pukul meja sambil menahan geram kat dalam hati, kenapala murid2 la ni nakal sangat

    ReplyDelete
  5. Cantik dan mengoda betul tgk mango jelly puding tu.... cantik sgt

    ReplyDelete
  6. Teringat ada nenas dlm tin dlm fridge tu..boleh gak guna nenas kan?tapi tu lah whip cream pulak takde.ambik resepi lah dulu.
    Terimakseh atas doa untuk adik akak itu..semoga segalanya di permudahkan..:)

    ReplyDelete
  7. Gojeeesss sekali Mamasya...!

    ReplyDelete
  8. cute sangat puding ni kak..

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2