klik Nuffnang

Sunday, July 24, 2011

Kek birthday yang penuh buah-buahan



Hari Jumaat kelmarin dulu sempena hari jadi husben, mama baking sebiji kek choc. Mulanya ingat nak tangguh dulu baking kek sbb dah masak2 istimewa sikit utk sarapan kami sekeluarga meraikan harijadi mr husben tp akhirnya lepas siap masak sarapan pagi baking juga kek sbb macam tak lengkap kalau tak ada kek meraikan harijadi.Lagipun anak-anak tanya tak buat ke kek bday utk abah. Tapi disaat entry ni dipost di blog, husben dahpun sampai di Msia.Awal pagi sabtu semlm husben bertolak balik atas urusan kerja. Kalau dkt bolehlah ikut sama tp apakan daya tiket ribu riban........doklah di rumah dgn anak-anak selama seminggu ini. Hari Jumaat malam baru mama hias kek sbb belah ptg keluar belanja brg2 dapur. Mmg dah fikir nak hias kek guna buah sbb ringkas dan cepat berbanding guna buttercream.



Utk hiasan kek ni....sapu keseluruhan kek dgn whipping cream yg dipukul kembang terlebih dulu, biarkan sejuk dlm peti ais seketika dan curahkan choc topping. Hias buat pagar guna rolled wafer biscuits,ikat dgn riben dan letakkan buah2an spt anggur,kiwi dan buah ceri.



Letakkan juga beberapa ekor rama-rama sebagai penyeri......



Budak yg mulanya merajuk sbb kata ni kek birthday Aeda...Syakirah..Syakirah.. pantang nampak kek..nampak apam...semua kek birthday dia..hi..hi..



nilah rupa paras kek setelah dipotong....resepi baru pertama kali cuba.utk resepinya tunggguu.....

2 comments:

  1. assalamualaikum mamasya,, nampak sedap kek tu siap penuh dgn fresh fruit lagi hihi... sayang lak nak makan,,,, comelnya anak mamasya..

    ReplyDelete
  2. Mamasya... alahaiiii.. Makin lawo anak dara mama tu.. Manissssss sangat....
    Kek tu betul2 penuh dengan buahnya tu..

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2