klik Nuffnang
Thursday, December 2, 2010
Mari tengok baulu asli
Masa on the way dari KT ke rumah mak di Kel, sempat singgah di gerai baulu asli. Sebenarnya dah lama teringin nak ambil gambar orang buat baulu traditional sbg kenangan tapi tak berkesempatan...balik kali ni baru dapat.
Suka baulu yg baru masak..rasa garing sikit kulitnya tp lembik didalam....anak2pun suka makan juga.
Gerai baulu ni terletak di tepi jln besar di Melor diusahakan oleh sepasang suami isteri.Sebelahpun ada gerai baulu.
tgh masukkan adunan ke dlm bekas baulu
baulu kemudian dibakar secara traditional, bakar dengan api atas bawah guna sabut kelapa
Baulu baru masak diangkat dari bekasnya
setelah baulu masak, bekas baulu tidak diangkat dari tempat pembakar...biarkan terus panas sementara menunggu adunan baru diletakkan
stok sabut kelapa
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Salam Mama....
ReplyDeleteIni Mmg Fav Mak Kak Lin...Masa Kak Lin Masih Sekolah Dulu Selalu Jadi Tukang Bakar Bahulu....Tukang Tiup Api...Masa Tu Mak Ada Buat Bahulu Jual....
saya selalu beli akok kat gerai tepi jln antara TRG -Kelantan kalau balik kg.
ReplyDeletebaulu kadang2 je..
salam mama,
ReplyDeletebestnya!!!...kalau pergi malaysia especially di pantai timur..memang suka tengok gerai2 yang macam ni along the way..suka berhenti and beli lepas tu makan dalam kereta..syoknya ma!!!
seronok tak terhingga...suka bau2 asap macam kat kampung..
Salam mamasya. Waktu mak along muda2 dulu, kita org pun buat baulu camni. Bau dia mmg lebih seda dari yg bakar dlm oven.
ReplyDeleteAdehhhhhhhh... wangi baulu ni menusuk kalbu sampai ke sini Mamasya.
ReplyDeleteMelor ni kampung mak saya. Tapi saya tak balik sana sejak umur 10 tahun. Skrg dah 31 tahun. Orang kata makanan di belah pantai timur memang sedap meletups gitu..