klik Nuffnang

Thursday, April 14, 2011

Fudge Brownies



Tayang dulu brownies yg dibuat masa birthday anak2...nanti kita sambung citer...
Baru kelapangan, dptlah sambung entry...sibuk sikit.Mula-mula nak ucap terimakasih byk2 buat teman2 yg wish birthday utk hero2 mama.Dan terimakasih juga buat yg sudi tinggalkan komen dan menceriakan blog ni....


Berbalik pd kisah brownies, brownies ni baking hari sabtu slps baking cho moist cake utk kek padang bola. Senang buat brownies ni sbb tak yah pakai mixer, godek dgn senduk je.Sukatanpun pakai cwn...mudah.



Brownies ni letak cashew nut dan cho chip...kacang tu tumbuk kasar...baru sedap bila kunyah kena kacang tu. Dulu anak2 tak suka brownies letak nut skrg diaorg dah mula suka.

Fudge Brownies
Sumber : members.tripod.com/~chocolatefantasy , copy dapur lama/Fp Mak Lang

Ingredient
1 cup butter, melted
1 cup cocoa
2 cups sugar - manis, lain kali letak 1 1/2 cwn
1 1/2 tsp vanilla
4 eggs
1 1/3 cups flour
1 tsp baking powder
1/2 tsp salt
1 cup nuts or chocolate chips (optional)-letak 1/2 cup nuts + 1/2 cup cho chips

Method

Mix cocoa in well with the melted butter. Add sugar, vanilla,
and eggs, mixing well. Add flour, baking powder, salt, and nuts
or chocolate chips. I actually prefer the chocolate chips!! Pour mixture
into a greased 9 by 13 inch pan. Bake in a preheated 350F oven for
25 - 30 minutes, until a toothpick inserted comes out almost clean, you do
not want to overbake!
Nota : bakar dengan suhu 170 selama 40'.



Brownies hias ringkas...letak sikit topping cho dan tabur cho ball...penuh dgn rasa coklat sbb campur cho chips...yummyy.

16 comments:

  1. x tahan tengok brownies ni.. ceklat2 ni mmg peberet..ehehe

    ReplyDelete
  2. Uish, tak tahan jugak! Rasa nak grab je :)

    ReplyDelete
  3. comel nye browniesss itu...ngappp

    ReplyDelete
  4. sedapnya kak brownies ni...jamu mata jerlah nk minta pun dah abis...hehe

    ReplyDelete
  5. suka brownies...ada macam2 jenis....senang2 nanti boleh buat.

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Mamasya,
    suka tngk brownies ni..nak wat gaklah....yummy cokelateeeeee....

    ReplyDelete
  7. waaaa, sedap brownies ni. yum.
    seronok juga buat sekali arung camtukan. jimat pun ye...kerja pun tak byk kali...:))
    bukan main happy nampak boys dgn kek padang bola daiorg.

    ReplyDelete
  8. wahh sedapnya brownies..ada kacang lagi sedap..

    ReplyDelete
  9. menu kt blog mamasya ni nmpk makin sedap la.. bila la saya nk ada skill masak hebat cmtu..sob sob sob..

    ReplyDelete
  10. Assalam mama,
    fudge brownies macam sedap gitulah..boleh cuba next time, tapi part gula tu yang kita kena adjust..hehe..
    mama, kita dah cuba buat nasi mandhi mama tu sedap!!..bila2 kita letakkan diblog ya..thank you mama for the recipe..

    ReplyDelete
  11. Cocoa tu powder or dark chocolate chunks???

    ReplyDelete
  12. Saya dh cuba resepi mama ni...tp hangus...overbake...hihi...yg atas sedap:)

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2