klik Nuffnang

Monday, April 11, 2011

Menyusuri Sungai Melaka



Slmt berhujung minggu semua...apa aktiviti teman-teman cuti hujung minggu ni? Bercerita ttg aktiviti hujung minggu, nak kongsi kisah beberapa minggu lepas...kami sekeluarga menyusuri Sungai Melaka. Kali akhir kami sekeluarga naik bot masa abg sulong umur 3 thn...abg no dlm 8 bulan rasanya...tulah dah lama dulu..kira2 10 thn lepas. Kali ni baru berkesempatan semula bawa anak-anak naik bot.
Mama pula kali akhir naik bot ni thn lepas...naik waktu mlm bersama-sama kwn sepejabat.



Masa naik dulu, sg Melaka ni berbau kali ni tidak...botpun lapang dan selesa..



Ni pintu gerbang menghala ke Taman Rempah...replika tengkolok besar. Kami naik bot ikut Taman Rempah sbb senang nak parking di situ.



Posing dulu sebelum menaiki bot





Layan gambar-gambar sepanjang sungai...cantik view sepanjang sungai.Melepasi pemandangan belakang bangunan yag telah dicat cantik, Kg Morten dan lain-lain. Kalau mlm cantik bermacam2 lampu sepanjang sungai ini.



Tiket dewasa RM10, manakala kanak-kanak RM5....



Setiap jambatan ada nama masing-masing..











bangunan serba putih...menarik sekali





Dari jauh nampak Menara Taming Sari



Tu monorail Melaka... bakal beroperasi pusing-pusing bandar.station nya di Taman Rempah.



Melepasi Kampung Morten...kampung yg menarik dgn rumah2 traditional..






gambar pahlawan dulu-dulu di dinding bangunan...





lagi gambar bangunan serba putih...



kincir angin..



Kepada yg dtg ke Melaka...rugi kalau tak naik bot....boleh tengok pemandangan yang menarik sepanjang laluan.



Nanti ada kesempatan kita naik bot lagi.

8 comments:

  1. seronoknya..saya pun belum sempat jalan jalan camtu..nampak macam kat Venice la plak...

    ReplyDelete
  2. masa cuti sekolah akhir thn lps sempat bawa anak2 naik bot tu. cantik betul permandangan sepanjang sungai tu kan...

    ReplyDelete
  3. cantiknya view tu.. terima kasih mamasya sudi share gambar2 yg sgt menarik. blom sempat lg naik bot tu. harap2 ada peluang lg ke sana. mesti best kan dpt jalan2 dgn family cmtu.

    Kenali Telur Ayam Tiruan Dan Cara Membuatnya Demi Kesihatan Bersama

    ReplyDelete
  4. naik mlm seronok tgk lampu kat tiap bangunan

    ReplyDelete
  5. Cantiknya! Kita dulu berangan nak naik, tpai time tu hujan le pulak

    ReplyDelete
  6. Wah..lama TK tak ke Melaka..
    Berkurun lamanya..hehe. Seronoknya dapat naik bot tu. Anak2 mesti suka.
    Comel anak dara dia tu..:)

    ReplyDelete
  7. wahhhh bestnyer melaka sekrng ni...rindunya saya nk ke sana...dulu2 masa study nk blk kg selalu seberang sg tu utk ke bus station lama tu...sg tu tak secantik mcm sekrng ni lagila....best2 nanti blk Msia nk pi tgk...tq sharing kak.
    p/s: nanti singgah umah ambil poskad yer:)

    ReplyDelete
  8. Melaka skrg da makin cantik...diam tak diam dah 10 thn kat Melaka....

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2