klik Nuffnang

Tuesday, January 17, 2012

Black Beauty Choc Cake


Assalammualaikum semua
Resepi nasi dah tayang...lauk gulaipun dah ada, jadi entry kali ni nak kongsi resepi kek choc yg dibuat utk mkn2 tetamu belah malam. Godek kek ni belah ptgnya lepas selesai kemas utk mkn2 tetamu belah tgh hari. Kali ni buat Black Beauty Choc Cake sbb suka dgn kek choc ni yg sedap dan mudah buatnya. Kek ni mmg selalu buat dan pernah ada dlm entry dulu, boleh tengok sini..



Bakar kek dlm loyang sed saiz utk tetamu dan loyang kecik utk anak2 .... sbb dah lama tak buat kek choc utk anak2 yg suka sgt dg kek choc. Kek ni cukup mudah...tak payah pakai mixer...godek je..bakar. Tengok ramai juga kawan2 yg dah cuba kek ni.

BLACK BEAUTY CHOC. CAKE
sumber : chef zubaidah copy dari Blog Mak Lang Azie
Oleh; Dapurmamasya

BHN A
2 cwn tepung gandum/superfine - guna tpg gandum
¾ cwn serbuk koko
2st soda bikarbonat
2st b/powder

BHN B
2 cwn gula castor
1 cwn susu cair
1 cwn myk masak @ butter dicairkan- guna minyak jagung
1 cwn air panas suam
1sb emulco
3 biji telur

Cara
Ayak Bhn A, ketepikan
Campur semua Bhn B dan kacau sebati (guna whisker aje)
Masukkan Bhn B dan gaul rata
Bakar 50’-1 jam, suhu 150C, api atas bawah.
Guna loyang 8x8

nota dapurmamasya

bakar api bawah saja 175'C selama 45-50 min/hingga masak.



Resepi Topping Mudah 1
1/2 cwn susu pekat
1/2 cwn serbuk koko - ayak
2 sb minyak @butter
susu cair secukupnya - masukkan sikit2

Cara
Masak secara double boil semua bahan kecuali susu cair.masukkan sikit2 susu cair sehingga topping sederhana cair. biarkan seketika agar pekat sedikit sebelum dicurahkan atas kek.

Topping topping mudah 2
3 Sudu besar susu pekat
1/4 cwn serbuk koko - ayak
2 sb butter
2 sb fresh milk

Cara
Masak secara double boil.biarkan seketika agar pekat sedikit sebelum dicurahkan atas kek.



cukup moist...berebut anak2 mkn...mengadu tak cukuplah mama,nanti mama buat lagi...

11 comments:

  1. amboi..tgk coklat yg meleleh tu..air liur pun rasa nk meleleh.

    ReplyDelete
  2. sungguh mewah ngan rasa cekelet..setuju ngan mawar merah..tengok cekelet meleleh tuh ayaq liuq pun meleleh sama huhu

    ReplyDelete
  3. kek coklat ni memang tak jemu2 kan..dan tambah sedap lagi dgn adanya strawbery kat atas kek tu..yummy sama cam anak2 sy kalu kek coklat cepat je habis..
    Nak c/p resepi ni ye Mamasya, nak try nanti lgpun x payah guna mixer, kadang2 memang mals nk guna mixer kan...

    ReplyDelete
  4. Assallamualaikum Mamasya..

    Syakirah..ooooo..syakirah.. Tengah tengok kartun Dora ker. Aunty nak join sekali boleh??hehehe..

    Kak, Naz rasa pernah buatlah kek ni. Amik resepi pun dari blog Maklang Azie tp tak tau lak namanya black beauty. Naz letak nama kek coklat jer rasanya.. Tp mmg besat dan senang cara buatnya kan kak..

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum mamasya..
    kalau anak2 suka makan, ape lagi kan.. mamanya lagi suka la wat.. kan kan.. nani plak anak2 tak bape gemor.. kalau setakat karamel egg ngan kek karamel, diorang layan.. kalau kek butter, kek coklat.. diorang tak minat la plak.. jadi mama pun tak bleh la nak tunjuk bakat sangat.. heheheh.. :)

    ReplyDelete
  6. Dugaan apakah ? Tetiba rasa blog ini sungguh kejam menayang kek sedap di waktu waktu kelaparan tahap gaban begini ..adehhhhh

    ReplyDelete
  7. As'salam Mamasya

    Selamat pagi..wahhh teringin nak makan kek choc tu. lama juga ct tak membaking kek choc ni Ma. Ingat nanti kawan nak buat open house nak godek resipi kek choc ni jer..senang dan mudah nak buat kan :)

    kecur nak cekup buah strawberry tu..hihihi yummyyy!

    ReplyDelete
  8. asslam mamasya..
    aduh kek coklat ..sedapnya kita tengok...
    anak dara kita dah minta kek lagi niha..
    balck beauty belum pernah cubalagi ni mama, yang black magic dah ler..huhu..
    boleh masuk list lah ..

    ReplyDelete
  9. Salam mamashya...terlepas gulai daging entry sebelum nampak best sangat nanti kita nak cuba masak . Kek coklat yang tak payah guna mixer ...yang nie lagi suka..hihi

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2