klik Nuffnang

Saturday, January 14, 2012

Makan2 lunch & dinner


Assalammualaikum
Sambungan kisah masak2 spt entry di bawah. Hari khamis kelmarin dulu...mama sibuk di dapur...masak2.Husben nak belanja stafnya lunch di restoren,bincang....apa kata mkn hidangan dapurmamasya aje.....jimat dan lagi puas hati....terus husben setuju. Selain itu cadang juga nak jemput keluarga Msia yg baru sampai sini utk dinner di rumah kami....bolehlah kenal lebih mesra.
Masak taklah byk sgt kali ni sbb tak ramaipun yg dijemput. Tapi belah malam sebelumnya dah mula masak sikit2 dan sambung belah pagi.Masa masak, kejap2 mata nengok jam je...3 hours to go...2 hours...30 mins...dah mcm dlm masterchef pula...dlm pukul 12.30 semua dah siap.

Jom tengok menu yg dihidangkan...



menu utama nasi minyak Ganu....



yg digandingkan dgn Gulai Daging Bawang Goreng...resepi gulai akan menyusul



ayam bakar kenny roger yg dah disiram dgn lebihan perapan ayam yg telah dimasak.ayam ni dIperap semalaman sebelum dibakar belah pagi.



telur masak tomato



paprik sayur dg sotong



mee goreng dg mee kuning buat sendiri



sambal belacan dan ulam



garlic bread & mushroom soup



desert...Puding Triffles strawberry dgn bgh tghnya buah peach



juga tepung pelita utk hidangan tetamu dtg lunch.belah mlmnya tak hidang tpg pelita tp



buat kek choc...ni belah ptgnya mama godek kek choc utk tetamu yg dtg dinner

Makan-makan lunch...staf dari pejabat husben.... ceria menjamu selera...sambil mkn... sambil berborak.







Tetamu belah mlm pula, jemput 4 famili Msia yg baru tiba utk dinner di rumah.Wpun baru dtg tp semuanya cepat mesra, seronok dpt sembang-sembang....






abg Syafiq dg kawan baru....

terima kasih buat semua yg datang....

9 comments:

  1. Bestnya kalau nanti saya ke Cairo..saya nak ayam kenny rogers ya...kalau saya pengsan..masak banyak tu

    ReplyDelete
  2. Salam kenalan mamasya...

    suka sungguh tgk malaysian yang stay oversea... kita ni entah bila nak sampai

    ReplyDelete
  3. dari aritu lg sangat berkenan dgn umah mama...cantiknya...macam istana...bilala dpt merasa dok umah gini kan..hihi..rajin sgt mama masak byk2 lauk..bertuah tetamu dpt mkn sedap..:)

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Mamasya,
    alahai terliur betul tngk semua makanan yg di hidangkan..menyelerakan sungguh..bnyk mamasya masak..seronokkan bila lihat tetamu menjamu selera hasil air tangan sendiri..hilang segala penatkan...

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum... mamasya...
    sihat? mmmm jamuan lagi... tapi ape pun semuanya sangat2 menyelerakan.. tepung pelita tu tak tinggal ye... hehe..

    ReplyDelete
  6. menu2 mengancam belaka ni...aduhai terliurlah he he
    pasti lepas ni tetamu2 tadi teringat-ingat kelazatan masakan Mamasya..

    ReplyDelete
  7. salam mamasya,
    Memang mamasya the real masterchef...nampak sedap2 dan menyelerakan air tangan mamasya masa jamuan tu... kalau saya pengsanlah nak menyediakan semua tu sensorang... bertuahlah cik abang ye... dapat isteri yang hebat memasak seperti mamasya....

    ReplyDelete
  8. Salam akak,
    Macam katering company dah akak masak ni. Banyak jenis betul. Tp itulah, baru puas hati makan ye tak. :)

    Suka tengok rumah akak, cantik dan luas :)

    Ijan

    ReplyDelete
  9. Aslmkm. Wah, penuh meja & tetamu pun semua nya tersenyum lebar.... mesti lah sedap ni.

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2