klik Nuffnang

Tuesday, January 3, 2012

Crepe.....lempeng omputih



Crepe pancake nipis ni....kalau ikut carian dr mr google asal dari Perancis.boleh dihidangkan dg letak filing manis ataupun letak inti ayam, daging..telur ke...apa2 ikut selera masing-masing...



intai apa intinya....cream cheese dgn strawberry dan kiwi...ni mama punya.

Pertama kali tengok crepes ni masa abg no3 bawa balik dr sek...dia beli di kantin sek.lepas tu anak2 request nak mkn crepes yg ada di jual di gerai dpn C4....mama pergi beli dan tengok cara2 pekerja tu buat....batternya cair mcm lempeng...masak dlm ceper besar. Adunan diratakan nipis2 dgn kayu utk rata...sekejap je masak....mudah masaknya...boleh buat sendiri ni.Sekeping inti coklat 8 LE @ RM4. Kalau nak letak inti ayam..daging sekeping LE12. Tak puas anak2 mkn...tak cukup mrk kata, nantilah mama buat sendiri...baru puas mkn.



Mamapun cari resepinya di internet....jumpa resepi di MYR....mudah bahan2nya.dah 2x buat sbb anak2 suka sgt. Jom tengok resepi mudah ni..

Crepes
Resepi; Joayee @ MYR
oleh: Dapurmamasya

Bahan-bahan ( 8-10 )

1 cwn tepung gandum
3/4 cwn susu segar
1/2 cwn air
2 biji telur
3 sudubesar minyak masak atau butter cair
1/2 sudu kecil garam

filling option 1:
Cheddar cheese + can mushroom + can tuna
filling option 2:
pisang + nutella atau cokelat sos & makan bersama fresh cream
filling option 3:
lemon + gula

Cara-cara
Crepe prep:- masukkan semua bahan dalam bekas, kacau sebati. tapiskan adunan untuk lebih licin dan lembut. Perap 30-1jam dlm fridge.
panaskan pan crepe atau kuali leper yg besar. sapu sedikit minyak. masak crepe selama 2-3 min. ulangi process hingga semua bancuhan habis. Crepes yg dah masak boleh letak bertindan, insyaAllah tak melekat. tutp dalam cling film , simpan dalam fridge sehinga 3 hari. Atau bole juga simpan dalam freezer.
Serving:- Panas pan, sapu dengan butter. letakkan sehelai crepe, ratakan filling. Lipat 2. Sapu butter lagi. Lipat lagi untuk bentukkan 3 segi. Hidang panas2.
note: kalau suka yg garing, sebaikknya prepare kulitnya sehari awal. dan juga masak lama skit masa taruk filling .



ratakan adunan...biar tipis dan sekata..nak mudah guna kuali non stick.



sekejap je masak...kuning keperangan...tak perlu balik,dah boleh angkat.



filling choc dan tabur choc chips


inti coklat ni anak2 punya...laris...kejap je licin anak2 sapu..


crepe sesuai juga utk sarapan anak-anak sbb kejap je masaknya....

6 comments:

  1. Salam Mamasya..sesekali tukar selera tak apa Om putih..punya breakfast walau tak kenyang tapi hebat.

    ReplyDelete
  2. Salam tahun baru buat akak sekeluarga. sedap tgk lempeng ni kak..bestnyer kalau dapat rasa ni:)

    ReplyDelete
  3. assalam mamasya..hepi new yr..
    sedap tu lempeng omputih..anak2 mesti suka ni..

    ReplyDelete
  4. Salam mamashya...betul tu buat sendiri boleh makan berkali kali.

    ReplyDelete
  5. Salam mamasya...Rasanya belum terlambat untuk saya ucapkan Selamat Tahun Baru 2012 buat Mama sekeluarga moga kedatangan tahun baru ni menambahkan kebahagiaan dan kecerian sekeluarga dan Take Care yaaa di perantauan..

    Sedap tul lempeng versi omputih ni di hidang ngan pelbagai variasi inti kegemaran

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2