klik Nuffnang

Sunday, January 8, 2012

Singgah beli mangga besar



Assalammualaikum dan slmt berhujung minggu semua...
Hari ni Ahad sepatutnya hari kerja di sini tp hari ni pejabat2 cuti umum semperna Coptic Chrismas Day.... cuti Krismas ikut kalendar Eqypt dan masa Krismas 25 Dis lepas sini tak cuti. Tapi anak2 bersekolah sbb sek mrk ambil cuti krismas, manakala sek keb bercuti hari ni.
Berbalik pada entry hari ni....ada yg suka buah mangga tak sbb entry hari ni tayang buah mangga besar yg terdapat di sini....tp ni gambar2 masa bulan Ramadan lalu masa on the way nak ke Port Said,kisah Port Said boleh tengok sini dan sini. Di sini buah mangga biasa dijual dlm bentuk jus mangga...yg cukup pekat dan ada kedai2 yg hanya jual air buah-buahan.



On the way ke Port Said byk juga gerai2 tepi jalan yg jual buah mangga...masa bulan Ramadan tu musim mangga kat sini.Tapi skrg jrg dpt buah mangga besar sbb skrg musim sejuk yg byk buah limau...saiz besarpun ada dan buah strawberrypun mudah dpt pada musim sejuk skrg....murah.



Kami singgah di salah satu gerai yg jual pelbagai saiz dan jenis mangga



buah mangga diasingkan ikut saiz dan jenis..



tengok besarkan buahnya...berat abg Syazrin pegang...3 biji berat dlm 2 kg lebih.



Syakirah tengok apa tu....mari tlg mama pilih mangga..



nilah buah mangga yg terpilih....



hasilnya setelah dipotong....kuning molek ....manis sungguh!

8 comments:

  1. assalamualaikum..
    wahh bestnye cuti, meriah kan..
    besar2 nya mangga tu kak.. banyak gak buah2an jual kat situ ye.. :) nyum nyum.. sedapnya colek mangga.. kak banyak tu beli buah2 tu bape RM?

    ReplyDelete
  2. subhanallah...terliurnya dengan buah2 tu...kalau buah smoothie memang sedap...manggo lassi ke...heheh

    ReplyDelete
  3. Mamasya...kita dah mengigit bibir dah ...besar sungguh buah mangga tu makan sebiji mmg tak habis.

    ReplyDelete
  4. Hu hu hu...nampk sgt sedap. Pos ke sini sikit...

    ReplyDelete
  5. wallaaaa..rasa macam nak curi ajer kat sini..betul betul meliurkan..sedapnyer..tak cukup tu kalau akak dapat makan..my favourite

    ReplyDelete
  6. sedapnya tgk mangga ni...masa dok kat Dhaka dulu pun selalu dapat mangga besarx2 gini memang manis kak tambah lak kalau dapt disejukkan dalam peti ais..memang sedap:)

    reply: suhu kat finland kalau time winter memang sejuk kak last year sampai-31 degree C tapi dlm umah ada heater:)

    ReplyDelete
  7. Kak,

    Minggu lepas beli mangga ni kat Sogo. Sebiji RM11. Pengsannnnnnnnnnnnnnn....

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2