klik Nuffnang

Friday, January 6, 2012

Southern Red Velvet Cake



Assalammualaikum buat semua..
Melayan selera anak2 yg sedang bercuti pd minggu lepas.....mcm2 nak mkn.... juga mama yg nak mkn RVC, jadi buat lagi RVC. Kali ni mencuba resepi lain pula...berkenan nak mencuba resepi RVC yg guna minyak masak sbb nampak keknya lebih moist.



mood rajin pula kali ni nak hias kek. yg ni rupa paras kek sebelum letak bunga2 kecil,yg atas lepas hias dg bunga.buat sebiji je sbb cheesepun ada ketul.



Tekstur kek ni lebih padat dan agak moist dan tak sama dg tekstur kek yg dibuat sebelum ini yg lembut.Wpun teksturnya berbeza....kek nipun anak2 suka terutama abg no 2 & 3,ulang2 mrk mkn....sedap kek ni katanya.Ikut selera mama pula... kedua2nya mama suka. Utk resepi penuh spt dibawah tp ada ubahsikit sukatan bahan2nya spt kurangkan gula sbb buat cream cheese manis sikit dan tambahkan serbuk koko.

Southern Red Velvet Cake
Sumber; eencyweency.blogspot resepi asal; Cakeman Raven
Oleh; Dapurmamasya

Ingredients:
(I recommend you to measure dry ingredients first)
2 1/2 cups cake flour - atau 1 cup tepung kek = 2 sudu kecil cornstarch dlm 1 measuring cup n isikan selebihnya dgn all purpose flour. ayak 3 kali.)
1 1/2 cups sugar - letak 1 1/4 cwn
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon fine salt
1 teaspoon cocoa powder - letak 2 sb nak bagi lebih sikit rasa choc.

Wet Ingredients:
1 1/2 cups oil - guna minyak jagung
1 cup buttermilk, at room temperature
2 large eggs, at room temperature
2 tablespoons red food coloring (1 ounce)
1 teaspoon white distilled vinegar
1 teaspoon vanilla extract (optional too. no sweat if u forgot to put it)

Method:
1. Preheat oven 180 C
2. Beat wet ingredients until well-mixed.
3. Fold in SIFTED dry ingredients (don't forget to sift after u measure!)
4. Pour onto greased baking tray.
5. Bake for 30-40 minutes (test by poking a skewer and when it come out clean, then it's done!)

Tips and tricks:
1. If u dun have buttermilk, substitute by using 1 tbs vinegar and pour milk until it's 1 cup and leave for about ten minutes. If using this method, make sure u prepared it before u start doing anything.
2. When folding the dry ingredient, put the ingredient bit by bit maybe 5 tbs at a time. Don't beat!Fold, fold and fold using spatula.
3. You can grease by using oil
4. If u're using the normal round-shape baking tray, use two. But I strictly advice u to get one of those big square pan. Because u have to bake the batter right after u r done mixing it, or else, it will deflate and will not cook thoroughly.
5. Don't open the oven door and peek!again, it will deflate.

Cream cheese frosting
1cup of cream cheese (250g)
1/2 c unsalted butter
3/4 c icing sugar

Method:
Beat all ingredients until fluffy.

Tips and tricks:
Forget about the measurement! everytime ur putting in icing sugar, taste and if it is not sweat enough, add 1 tbs at a time until u get what u think as the purrrrfect cream cheese frosting!



utk Cream cheese frosting resepinya tak letak whipping cream jadi taklah cair sgt dan tambah lagi sikit dg shortening...mudahlah nak sapu atas kek.

20 comments:

  1. Assalam kak,cantiknya deco kek ni...rajin betul la kak ziela ni. RVC memang sedap..:)

    ReplyDelete
  2. waaa..ziela..
    suka tengok deko kek tu cantik..pandai yee akak pernah makan sekali ajer rvc nie..mmg sedapkan..tapi tak pernah lagi buat..

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum dan salam penuh kerinduan mamasya cayang...
    wah cantiknya kek tu mamasya... pandai mamasya deco kek.. diana mmg gagal kalu bab deco2 kek nie... cantik2!!

    ReplyDelete
  4. Salam Mamasya..wow..cantik sibaldu merah...lacey lagi...sweet and cute

    ReplyDelete
  5. salam mamasya - shortening utk frosting agak2 letak byk mana ya?

    ReplyDelete
  6. That's a really lovely cake Ma! Loved it!

    ReplyDelete
  7. amboi..cantiknya kek mama syakirah..tentu syakirah suka dgn abg2..ok juga ye ziela guna minyak msk..

    ReplyDelete
  8. Huk alohhhhhhh... cantiknya kek akak. Sayang nak potong nih...

    ReplyDelete
  9. waaaa...rajinnya buat RVC siap hias cantik2 lagi...kalau sy ntah jadik apa la yek...bila nak berseni tangan nih...tak gerak2 lagi melembutkan jari2 menghias kek...Byk dah ni list KIV....Diam tak diam da sbln tak update blog sy tu...

    ReplyDelete
  10. Salam mamasya,

    Tu dia cantiknya kek.....sayang rasanya nak makan..

    ReplyDelete
  11. Mamasya...kak cek dtg bawak piring dah ni...nak ngendeng RVC...emmmm...cantik jelita kek itu...rajin tul mendeco....tambah selerala anak makan kan..:)

    ReplyDelete
  12. Mamaasya..awat sedaap sangat....macam kedai kek lak!!

    ReplyDelete
  13. Cantik hiasan kek red velvet ni.

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum.. kak..
    wahhhh lawanya kek RV tu... nampak cam ropol2 gaun pengantin pun ada.. sesuai decoration ni di buat time majlis potong kek untuk pengantin ni.. hmmmmm sayang je nak makan camtu kan..

    ReplyDelete
  15. Salam Akak,
    cantiknye akak mendeco kek tu. Saya suka yang jenis bunga ros gitu. teringin nak buat juga tp belum beli lagi piping mould yang sesuai :)

    Berangan dulu lah. hehe

    ReplyDelete
  16. menariknya. saya tak pernah lagi mencuba deco deco cake ni. belum konfiden.

    ReplyDelete
  17. salam mamasya...
    thanks share the resepi... kita lum pernah try buat kek RV ni... ada byk pilihan resepi, boleh tukar2 kalau jemu...

    ReplyDelete
  18. salam mamasya, thank u for putting up my link! good review on the recipe :)

    ReplyDelete
  19. As salam Mamasya, nak tanya kalau kek ini oily atau tak. Kerana dari feedback yg diberi rata rata mengatakan oily dan ada yg mengurangkan oil ke 1 1/3 atau 1 1/4 cawan sahaja. Serbuk koko diguna 2 sudu besar.

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2