klik Nuffnang

Wednesday, August 17, 2011

1 st Anniversary Dapurmamasya & Mango Lassi



15 Ogos...genap 1 thn usia Dapurmamasya.Terimakasih kepada semua pengunjung blog ni dan kawan-kawan siber yg telah menceriakan blogmamasya.Dapurmamasya yg bermula 15.8.2010 adalah kesinambungan dari Fpmamasya....Fpmamasya telah ada sejak 27.6.2007 tapi skrg ni bersawang tak sempat nak update dua2.Mulanya ada blog ni tak jangka dpt update selalu sbb masa agak terhad utk mengadap pc dgn kerja office dan xtvt berexperiment di dapurpun hanya sempat hujung minggu sahaja. Tp cuba juga curi masa masukkan entry agar blog tak bersawang. Skrg...sejak menyandang jawatan dapur officer sepenuh masa... barulah dapat nak update blog selalu.
Setelah sethn usia blog ni...terdapat 329 entry masakan dan pelbagai cerita telah dikongsikan di blog ni. Sayang dgn Fp dan blog ini krn telah byk memberi inspirasi buat mama utk mencuba pelbagai masakan dan resepi terbaru..juga mendapat ramai kenalan siber dari serata tempat.


Berbalik kepada entry kali ni...nak kongsi minuman Mango Lassi yg dibuat minggu lepas....entry biskut raya kita sambung nanti ya. Kalau air mango mmg favorit...cuma kdg2 bila ada buah mango tak sempat nak buat jus....habis mkn gitu.Di sini kedai minuman yg hanya menjual pelbagai air buah-buahan mmg byk...senang nak minum air buah kalau malas nak buat sendiri...air buahnyapun pekat dan sedap.

Air Mango Lassi
Resepi; Majalah Rasa

bahan2
1 biji mangga
3 sb yogurt asli
50 ml susu segar
2 sb makan sirap gula
beberapa ketul ais

Cara
1.Campurkan semua bahan dan kisar sebati
2.Siap utk diminum



Dlm cuaca panas dpt berbuka dgn air jus yg fresh dan sejuk...nyamannyaaa...

Selingan sikit....kisah Syakirah



Dah lama tak selit kisah anak dara mama yg sorang ni....Ramadan ini genap usia 2 thn 2 bulan.Sibuk dia...kalau org pakai jubah diapun nak pakai juga...tudung cari sendiri dlm almari.Kalau makanan dia tak habis dia akan minta mama habiskan...bila bagitau mama puasa, dia cakap mkn sikit je...sikit je...sambil nak suap makanan ke mulut mama....dia akan tunggu selagi tak ambil makanannya itu. lastnya ambil juga makanan...sorok...dia ingat dah habis makanannya....

11 comments:

  1. hepi besday dapurmamasya. Semoga akan terus diberikan kemudahan untuk berkongsi resepi yang best2 kat sini.

    ReplyDelete
  2. happy 1st bloggesary buat dapur-mamasya.. semoga terus aktif berblogging dan terus maju jaya..

    uishh geram tul nengok anak dara tuh.he

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum mamasya...
    Selamat Ulang Tahun buat dapur mamasya.. moga akan terus maju dan berjaya lagi d masa akan datang..
    mcm izah ckp ... geraaaam tgk anak dara tu.. comeeeey sesangat...

    ReplyDelete
  4. Selamat Ulangtahun Tuk Dapur Mamasya...sukses2 selalu...dan tq tq kongsi2 resepi yg ada...dari fpmamasya sehingga DapurMamasya kak cek ikut...cuma dulu silent reader je....
    Bestnya manggo Lassi tu..dapat secawan alangkah bestnya...:)

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Ziela,

    Haha...selamat ulangthn utk blog mamasya...hehe...hmmm betul tu tahun 2007 mula kita semua bermula difotopage...dh lama rasanya....bila nk raya ni kan Nur teringat Kamalina...sebab ada 1 kali tema raya dia berwarnakan purple...serba serbi dari baju hingga ke cat rumah pun purple....rindu dgn dia...

    Bila tengok mango lassi ni mcm nk buatkan budak2 nie,baik utk kesihatan perut...tapi nur dh balik dari supermarket pulak...esok2 lah singgah ke pasar kot2 kalau ada mangga...hehe

    ReplyDelete
  6. slmt ulang tahun smga blog mamasya bertambah meriah dgn resepi2 masakan. Smga perkongsian ini juga memberi manafaat kpd semua.

    ReplyDelete
  7. selamat ulangtahun buat blog kamu. alahai comeinya anak dara kecik kamu ni.
    tenguk semua kukis tu macam nak buat...tapi tak taulah rajin ker idak?

    ReplyDelete
  8. Assalam mamasya,
    Happy 1st blogversary!!!
    comel nya anak dara mama sorang ni..cantik baju panjang siap bertudung ..kalau bertemu dgn kakak marsya mesti gang2 ni..hehe..

    semuga blog mamasya akan lebih success dan teruskan berkongsi recipe2 yang menarik dan juga semuga persahabatan kita berkekalan hendaknya..insyaallah...

    ReplyDelete
  9. comelnya dia.. anak mama ni.. cute sangat.. selamat ulang tahun buat buat blog mamasya.. moga maju lagi..:)

    ReplyDelete
  10. Happy anniversary tuk blog mamasya. Semoga sentiasa terus sukses dalam berblogging.

    ReplyDelete
  11. Salam mamasya,
    Happy anniversary buat DapurMamasya..cepat aje dah setahun pun kan. :)
    Comel sungguh Syakirah pakai jubah dan tudung tu. Dah pandai bercakap ye dia mama.. seronok mesti banyak cerita tu :)
    Ijan

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2