klik Nuffnang

Tuesday, August 9, 2011

Yogurt Steamed Cupcake @ Apam Yogurt



Entry kali ni nak kongsi Apam Yogurt yg dibuat beberapa minggu lepas...baru sampai giliran tayang di blog, bagi laluan entry yg lain dulu. Ramai yg dah mencuba apam ni.....suka tengok mcm2 warna ada.Utk apam yogurt ni letak warna ungu dan pink.



Yogurt Steamed Cupcake @ Apam Yogurt
Source; Rima

Ingredient
2 cups sugar- 1 1/3 cups sugar
1 tsp ovallete
2 cups flour
1 cup fresh yoghurt (thick)
2 eggs
1/2 tsp double acting baking powder -x da ganti 1/2 st baking soda
1tsp cocoa powder - x letak ganti pewarna ungu dan pink
1tsp chocolate paste - ganti utk warna pink letak perisa strawberry

Method
Bring your steamer to boil.In a mixing bowl, beat all of them together (kecuali pewarna) until the batter becomes pale, thick, and the whisk leaves a vivid trail when stirring through the batter.
Spare some batter for the chocolate topping (about 5 Tbsp), mix it with cocoa powder and chocolate paste.( letak pewarna dan perisa)
Drop the white batter into cups, then drop a teaspoon of chocolate batter on top of every cup. Steam for about 15 - 20mins.

Nota dapur mamasya
Pastikan air kukusan mendidih dgn kuat. jgn lupa tutup tudung dgn kain .




buat satu adunan sahaja utk kami sekeluarga...anak2 kalau kuih-muih kecuali kuih yg jenis goreng mkn sikit je itupun masa baru-baru masak...

8 comments:

  1. salam..maaf,saya nak resepi ni dalam bahasa melayu boleh?

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum mamasya...
    comelnya apam yogurt tu mamasya... cantik... suka warna2 tu.. lembut jer kan... mmg sedap apam nie... suka sesgt

    ReplyDelete
  3. Salam Mamasya,
    Dah ramai dah try apam yogurt ni kan..kite je tak buat2 lagi. gebu betul nampak. kat rumah ni kalau buat kuih kena buat sikit2 kalau tak selalu tak habis :)

    Syakirah buat apa tu? puasa jugak ke? hehe

    Selamat berbuka buat Mama sekeluarga :)

    Ijan

    ReplyDelete
  4. Ain::Zai::Ta ; utk resepi BM boleh rujuk sini;
    http://ummizaihadi-homesweethome.blogspot.com/2011/07/apam-yogurt-kukus.html.

    ReplyDelete
  5. cantik kak.. menarik tersenyum je apam tu.. nak 2 ketul..:)

    ReplyDelete
  6. tersenyum riang jer apam2 itu...comel

    ReplyDelete
  7. assalam maamsya, apam yogurt ni kita belum cuba lagi ingat nak buat juga ananti tapi dah panajang list ni ..cantik warna apam yogurt mama ni..

    ReplyDelete
  8. Salam Mamasya...

    Lama tak jenjalan ke sini...wah! mekar sejambak apam ni...kaler2nya pun cantik...meh tuko ngan kuih tako kak cek...:)

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2